SARAJEVSKI AERODROM

Kontrolor leta - vehabija?

06.09.2010 u 13:36

Bionic
Reading

Banjalučki dnevnik Glas Srpske objavio je, prenosi portal Mondo.rs, da je Ismar Abdulah Žiško, koji je zaposlen u Federalnoj direkciji za civilnu avijaciju (FED CAD) - Centru kontrole zračnog prometa u Sarajevu, pripadnik vehabijskog pokreta

Neimenovani izvor iz vrha policije tvrdi da Ismar Abdulah Žiško, koji je rođen u Sarajevu, nije imao veze s islamistima dok nije otišao u Katar.

'Žiško se školovao u Katru. Tamo je došao u kontakt s pripadnicima radikalnog islamskog pokreta. Moguće da se radi o članovima Al Kaide. Po povratku u Sarajevo nastavio je kontaktirati s njima, a viđaju se i danas', rekao je izvor Glasa Srpske.

Kaže i da se Žiško u međuvremenu zaposlio u FED CAD-u kao kontrolor zračnog prometa na aerodromu u Sarajevu, ali da dosad u njegovom radu nije primijećeno nešto sumnjivo.

Ismar Abdulah Žiško nije želio komentirati ove navode, dok Amadeo Mandić, direktor FED CAD-a, kaže da prvi put čuje za ovu informaciju.

'Sve osoblje u FED CAD-u prolazi provjeru Granične policije. Pripadnici Granične policije BiH prilikom odobravanja dozvole provjeravaju sve koji ulaze u Centar kontrole zračnog prometa u Sarajevu i na aerodrom. Poslije toga oni koji su provjereni dobivaju dokument da su prošli tu provjeru', rekao je Mandić.

Granična policija obećala je kompletnu provjeru podataka o svima, pa i Žišku, te da će o rezultatima provjere obavijestiti javnost.