VOLJENI VOĐA

Castro održao prvi govor nakon četiri godine

03.09.2010 u 18:33

Bionic
Reading

Bivši kubanski vođa Fidel Castro u petak je održao prvi govor u javnosti otkako se 2006. zbog bolesti potpuno povukao iz javnog života, ponovno upozorivši na opasnost od nuklearnog rata u svijetu, javile su agencije

Castro (84), odjeven u maskirnu odoru bez ikakvih obilježja, govorio je 40-ak minuta pred desetak tisuća studenata sa stepenica Havanskog sveučilišta, istih onih s kojih je prije 60 godina poticao svoje tadašnje studentske kolege na političko djelovanje, pokrećući tako revoluciju koja će ga dovesti na vlast 1959.

"Postao sam svjestan doba u kojem živim i naše zadaće" tijekom studentskih dana krajem 40-ih godina prošlog stoljeća na pravnom fakultetu ovog sveučilišta, rekao je Castro. "U to sam vrijeme otkrio svoju sudbinu", rekao je otac kubanske revolucije, dodavši kako "nikad nije mislio" da će ponovno vidjeti sveučilišne stepenice u trenucima dok je imao goleme zdravstvene probleme, zbog kojih je, kako je rekao u nedavnom intervjuu, bio uvjeren da će umrijeti.

Castro je, kao i nekoliko posljednjih puta, upozorio da je nuklearni rat neizbježan ako SAD sa svojim saveznikom Izraelom pokušaju osigurati provedbu međunarodnih sankcija protiv Irana. Založio se za "nestanak nukleaernog oružja" i zahvalio studentima na njihovoj "potpori u borbi za mir".

"Zaklinjem vas da se ne prestanete boriti za tu stvar, jer je moguće pobijediti i spasiti ljudske živote", poručio je Castro studentima koji su mahali kubanskim zastavama i često izvikivali ime "comandantea".

Castro se u posljednja dva mjeseca učestalo pojavljivao u javnosti. upozoravajući na opasnost od "nuklearnog holokausta", a početkom kolovoza o istoj je temi govorio i na izvanrednoj sjednici kubanskog parlamenta.