DRAMA NA 700 METARA DUBINE

Vlasnici rudnika u Čileu mole za oprost

01.09.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Direktori rudnika San Jose, Alejandro Bohn i Marcelo Kemeny, ispitani su pred komisijom čileanskog zastupničkog doma koja istražuje, između ostalog, kako je uopće došlo do ponovnog otvaranja tog nesigurnog rudnika u svibnju 2008. godine

Bohn i Kemeny izrazili su veliku bol i priznali odgovornost za nesreću u kojoj je 33 rudara ostalo zatrpano na 700 metara dubine. Zamolili su za oprost članove obitelji rudara. Kazali su kako nikada nisu imali namjeru naštetiti radnicima rudnika niti su ikada raspolagali informacijama koje bi bacile sumnju na sigurnost rudnika ili  im pomogle da se na bilo koji način predvidi katastrofa.

Parlamentarna komisija s adresom u gradu Valparaisu, međutim, nije zadovoljna iskazom vlasnika rudnika te istražuje okolnosti oko ponovnog otvaranja rudnika u svibnju 2008. jer nisu jasne političke okolnosti koje su to dozvolile.
Upitan kako su ishodili dozvolu za nastavak posla u rudniku koji je od državne vlasti bio smatran nesigurnim, Bohn je potvrdio da je Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo (Sernagomin) podastrla kompletan geološki izvještaj kada je dozvolila ponovne radove u spornom rudniku.

Bohn je priznao da su 2006. imali manju havariju zbog čega su zaustavili radove na 11 mjeseci kada se pregledao rudnik i kada su izvršeni popravci u galerijama koje su se činile nesigurnima. 'Ponavljam: nikada ne bismo poslali natrag rudare da smo sumnjali da su u opasnosti’, izjavio je Bohn odbijajući insinuacije da je potplatio državne službenike ili da je izvršio bilo kakav pritisak na njih da dobije dozvolu za nastavak radova.

Na kraju saslušanja pred komisijom, Bohn i Memeny zamolili su novinare da ne šire lažne optužbe i da pomognu stvarati klimu u kojoj će čitava nacija pomoći da se rudare izvuče na površinu.

U međuvremenu su na lice mjesta (rudnik se nalazi 800 km sjeverno od glavnoga grada Santiaga) stigli stručnjaci NASA-e: James Michael Duncan, šef liječničke službe svemirskog centra Johnson u Houstonu u Texasu, Albert Willard Holland, psiholog iz istoga centra, James David Polk, šef odjela za svemirsku medicinu i Clint Cragg, inženjer koji će savjetovati čileanske kolege u poslovima dostavljanja hrane i drugog te u rješavanju problema otpada.

Duncan je zamolio čileanske vlasti, privatne i javne, da se rudarima, zarobljenima od 5. kolovoza, u svakom trenutku govori istina i da se istinito izvještava članovima obitelji i cijeloga naroda. Duncan je kazao kako se astronautima uvijek pojašnjava da je misija otvoren proces i da datum povratka nikada nije jasan i točan, jer se mogu dogoditi situacije u kojima je potrebno odgoditi povratak.

Stručnjaci NASA-e smatraju da rudari imaju velike šanse za opstanak na životu i na izdržavanje golema pritiska na njihovu psihu dok ne završi akcija spašavanja. Smatraju dobrim to što su se rudari organizirali kako bi imali razdoblje od osam sati rada, osam sati spavanja i osam sati kakve takve razonode.

Američki stručnjaci mole da se u dubini rudnika ne puši i da se ne konzumiraju alkoholna pića. Oni su realni i smatraju da bi se akcija spašavanja i dovršenja paralelnog ulaza do rudara mogla oduljiti do idućega Božića.