HAIDEROVI NASLJEDNICI NE ODUSTAJU

Nude online igru s ubijanjem mujezdina na minaretu

01.09.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Pokrajinski izbori u Štajerskoj zakazani su za 26. rujna, a predizborna kampanja opasno se zahuktava. Desničarska i ksenofobna Slobodarska stranka odlučila se u svojem stilu privući mlađe glasačko tijelo, pa nije trebalo dugo čekati na osude političkih protivnika, ali i angažman državnih tužitelja

Ako posjetite web stranicu www.moschee-baba.at, imat ćete priliku odigrati online igricu u kojoj je cilj ubiti mujezina koji se nalazi na minaretu. Ako se dovoljno potrudite, sakupite tisuću bodova, stići ćete do kraja gdje će vas dočekati poruka sljedeće sadržaja: 'Štajerska je puna minareta i džamija! Da biste to spriječili, 26. rujna glasajte za dr. Gerharda Kurzmanna i Slobodarsku stranku!' I onda će vam bez sumnje biti jasno da je riječ o predizbornoj propagandi bivše Haiderove stranke, koja se u austrijskoj politici uvijek uspješno isticala ksenofobijom i antisemitizmom. Ako još imate neke sumnje, tu je i link koji će vas odvesti na službene stranice štajerskih slobodnjaka, gdje možete sudjelovati u anketama koje traže zabranu gradnje džamija i zabranu nošenja burke.

Kandidatu Zelenih za štajerskog župana Werneru Kogleru to se uopće nije svidjelo te je Slobodarsku stranku (FPÖ) prijavio zbog poticanja na diskriminaciju državnom odvjetništvu, gdje su odlučili da ima dovoljno razloga provjeriti je li to doista slučaj. Kogler je u izjavi za medije naglasio i da Slobodarsku stranku očito ne zanima 40 tisuća nezaposlenih u Štajerskoj, jer o tome u kampanji nisu ni riječ rekli, te da osim poticanja na mržnju još jedino znaju uništavati banke, referirajući se na aferu Hypo. U osudi su mu se pridružili i u konzervativnoj Narodnoj stranci (ÖVP), koji su online igru nazvali neukusnom te rekli da nešto takvo ne bi nikada bilo njihov stil. Kritički su se oglasili i iz konkurentskog Saveza za budućnost Austrije (BZÖ), stranke koju je Haider osnova nakon raskola u Slobodarskoj, komentirajući da 'takve gluposti onemogućavaju tešku raspravu o opasnosti islamizma'.

No kandidat Slobodarske stranke za štajerskog župana, spomenuti Gerhard Kurzmann, ponudio je objašnjenje da igrica služi tome da se za politiku zainteresiraju mladi! Posebno mu smeta kada libijski vođa Moamer Gadafi izjavljuje da bi se cijela Europa trebala preobratiti na islam te da se protiv takvog radikalizma treba boriti. Kurzmann je očito zaboravio da je njegova stranka bila financirana baš od Gadafija, koji je s Haiderom bio veliki prijatelj. Svjesni da će ovakva online igra izazvati reakcije, što im je uostalom bio i cilj, u Slobodarskoj stranci su pripremili interni memorandum u kojem svojem kandidatu nude pripremljene argumente za obranu igrice u kojoj se puca na minarete i mujezine. Nakon usporedbe Kurzmannovih objašnjenja i internog partijskog memoranduma, koji je procurio u medije, nije teško zaključiti da je ksenofobni političar uspješno napamet naučio uputstva svojih PR savjetnika, s obzirom na to da manje-više recitira što u njima stoji.

Nikome pak nije jasno o kakvim minaretima je tu riječ, jer ih u Štajerskoj baš i nema, a postavljeno je i pitanje kakve bi bile reakcije na igricu u kojoj je cilj ubiti katoličkog svećenika i pucati na crkvu. Kako odgovor na to pitanje u internom memorandumu ne postoji, Gerhard Kurzmann se odbio izjasniti. Barem dok mu stranačka propagandna mašinerija ne kaže što treba reći.