OMERTA U KATOLIČKOJ CRKVI

Kardinal snimljen kako zataškava silovanje

01.09.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Na internetu se ovaj vikend pojavila snimka koja prikazuje bivšeg čelnika Rimokatoličke crkve u Belgiji kako nagovara žrtvu serijskog silovanja katoličkog svećenika da - drži jezik za zubima

Suočen sa skandalom, kardinal Godfried Danneels (77) u ponedjeljak je priznao da se nije trebao sastati sa žrtvom, biskupovim nećakom, međutim, opravdao se činjenicom da za susret nije bio dovoljno pripremljen.

Kardinal se ovih dana našao na udaru oštrih kritika jer se na objavljenim video zapisima jasno čuje kako 42-godišnjem nećaku savjetuje da oprosti ujaku i ne otkriva 'incident' prije nego što ovaj odstupi s dužnosti.

'Kardinal je shvatio da je cijeli pristup bio pogrešan', izjavio je Danneelsov glasnogovornik Toon Osaer dodavši da je cijeli susret bio 'improvizacija'.

Danneelsovim kritičarima u ponedjeljak se pridružio čak i La Libre, vjerni saveznik Crkve. U svojem komentaru list ističe da Danneelsovo ponašanje otkriva koliko je dugo 'zakon šutnje' bio jedini odgovor katoličke hijerarhije na spolno zlostavljanje. 'Očuvanje imidža institucije i časti njezinih članova ostalo je apsolutnim prioritetom Crkve', piše La Libre.

Belgijski biskup Roger Vagheluwe (73) podnio je ostavku u travnju izrazivši žaljenje što je prije više od 20 godina punih 13 godina zlostavljao svojeg nećaka, prvo kao svećenik, a potom i kao biskup.

Kardinal tvrdi da je za zlostavljanje saznao samo nekoliko dana prije susreta. 'U određenom trenutku on je dozvolio monsinjoru Vangheluweu da ga navede da sudjeluje u susretu', rekao je Osaer. 'Kada se osvrnem unazad, zapravo sam bio naivan što sam otišao na takav susret nepripremljen', citirao je kardinalove riječi Osaer.

U razgovoru, koji je silovani svećenikov nećak potajno snimio, kardinal je 42-godišnjaku rekao: 'Zapravo monsinjor će odstupiti sljedeće godine. Bilo bi bolje da pričekate prije nego s time izađete u javnost.' Nakon toga čuje se kako mu predlaže metode kojima će održati tajnost informacija.

U jednom dijelu razgovora čuje se kako Danneels kaže: 'Ne znam je li vam u interesu da dižete veliku buku oko toga – ni vama ni njemu.' Kardinal potom nećaku predlaže da ujaku jednostavno oprosti 13 godina seksualnog zlostavljanja od njegove pete do osamnaeste godine života.

Osaer priznaje da se transkripti snimke ne mogu dovesti u sumnju, međutim, ističe da zapis ipak nije potpun te da se iz rečenog ne može zaključiti da je 'Danneels predložio nećaku da samo oprosti i to je to'.

Danneelsov nasljednik nadbiskup Andre-Mutien Leonard najavio je prilikom svog imenovanja u siječnju da neće prikrivati nijedan slučaj zlostavljanja. Njegov glasnogovornik Jurgen Mettepenningen u ponedjeljak je rekao da Crkva priprema novu inicijativu za postupanje u problemima seksualnog zlostavljanja koja bi trebala biti dovršena sredinom rujna.

Slučaj kardinala Danneelsa jasno pokazuje koliko visoko ide pedofilski skandal u Katoličkoj crkvi. Kardinali su, naime, hijerarhijski podčinjeni samo papi i sudjeluju u izboru novog pape. Da stvar bude još gora, Godfriend Danneels je 2005, kad za novoga papu u konačnici izabran Joseph Ratzinger, bio jedan od izglednijih kandidata za tu najvišu funkciju u Rimokatoličkoj crkvi.