NE DAJU MIRA CRO HYPO ZVIJEZDAMA

Der Standard problematizira ulogu Pašalića i Pavića

01.09.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Istražno povjerenstvo u aferi oko Hypo banke, koje predvodi Rolf Holub, namjerava razotkriti i političku pozadinu cijele priče koja već mjesecima potresa Austriju, ali i Bavarsku, Hrvatsku i Srbiju

Kako je već svima jasno, nekad mala koruška banka, s centralom u austrijskoj provinciji, nije mogla postati veliki igrač na Balkanu bez političke podrške i utjecaja, za koji je bio prvenstveno zadužen Jörg Haider, pokojni koruški župan i dugogodišnji vođa austrijske ekstremne desnice.

Kako austrijskim medijima tvrdi Rolf Holub, bivša uprava Hypo Alpe Adria grupe, utjelovljena prvenstveno u Wolfgangu Kultereru i Günteru Striedingeru, imala je odlične veze s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem, koji su otvarali vrata sumnjivim poslovima koruške banke u Hrvatskoj. Zbog toga su danas svi oni bivši, no austrijskim istražiteljima zanimljivo je i to što je još jedan bivši, Ivić Pašalić, nekad moćni savjetnik za unutarnju politiku Franje Tuđmana, dobio manje-više na lijepe oči 30 milijuna eura kredita od Hypo banke za svoje građevinske poslove.

Po prvi put se u cijeloj priči spominje i ratni zločinac Branimir Glavaš, koji je nekoliko puta letio za Klagenfurt u privatnom avionu Hypo banke, a tamo se pak sastajao s Jörgom Haiderom. Zato Glavašu nije bio problem prodati stan - koji je od države dobio za sitne pare - Hypo banci za 280 tisuća eura. Istražitelj Holub spominje i vlasnika EPH Ninoslava Pavića kao jednu od osoba koja je profitirala od Hypo banke, ali i kao 'Tuđmanovog izaslanika', koji je krijumčario novac u koferima u Austriju. Tamo su novčanice završile na čak 77 različitih računa!

Koliko je Hypo banka bila politički premrežena, pokazuje i slučaj Bayerische Landesbank koja je investirala u Hypo, a kada joj je, zbog svojedobnog bijega iz Riječke banke, guverner HNB-a Željko Rohatinski zabranio ponovni ulazak na hrvatsko tržište, odmah je intervenirao tadašnji premijer Ivo Sanader. Njemu se pak žalio Edmund Stoiber, premijer Bavarske i blizak politički prijatelj, sugerirajući da će otežati put Hrvatske prema Europskoj uniji, pa je HNB na kraju popustio i dopustio ulazak Bayerische Landesbank u Hrvatsku. O tome, kao i svojim drugim saznanjima oko Hypo banke, guverner Rohatinski će svjedočiti pred istražnim povjerenstvom Rolfa Holuba, tako što će dostaviti pismene odgovore na pitanja.

Naravno, ne treba u svemu zaboraviti ni sumnjive poslove Hypo banke u Istri, za koje se smatra da ne bi bili mogući bez dogovora s lokalnim političarima, pa se u tom kontekstu redovito spominje ime istarskog župana Ivana Jakovčića. Rolf Holub za bečki Der Standard izjavljuje da će trebati možda i nekoliko godina da bi se otpetljalo Hypo-klupko te poziva i hrvatsku policiju da konačno započne s istragom.