Svijet VATIKAN

Williamson se mora odreći svojih stajališta o holokaustu

Vatikan je u srijedu naredio biskupu tradicionalistu Richardu Williamsonu, koji niječe holokaust, da se javno odrekne svojih stajališta o tome pitanju ako želi služiti u Rimokatoličkoj crkvi.

"Biskup Williamson... mora se posve jasno i javno ograditi od svojih stajališta o šoi", kaže se u priopćenju u kojem je upotrijebljena hebrejska riječ za holokaust.

Vatikan tvrdi u svom priopćenju da papi Benediktu XVI. nisu bila poznata Williamsonova stajališta o holokaustu kad ga je odlučio rehabilitirati s još trojicom katoličkih biskupa.

Williamsonova stajališta o holokaustu su "apsolutno neprihvatljiva i Sveti Otac ih oštro odbacuje", kaže se u priopćenju.

To je priopćenje objavljeno dan pošto je njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala papu Benedikta XVI. da jasno kaže kako Vatikan ne dopušta nikakvo nijekanje holokausta.

"Mislim da je temeljno pitanje ako se, zbog odluke Vatikana, stvori dojam da se holokaust može zanijekati", kazala je Merkel u utorak. "Papa i Vatikan moraju vrlo jasno reći da se holokaust ne može nijekati te da se s judaizmom moraju održavati pozitivni odnosi".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još