NAJAVIO BARACK OBAMA

'Američka borbena misija u Iraku je gotova'

01.09.2010 u 09:04

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je objavio kraj borbene misije SAD-a u Iraku, sedam i pol godina nakon od SAD-a predvođene invazije na Irak

U izravno prenošenom obraćanju iz Bijele kuće Obama je rekao da je došlo vrijeme da Iračani sami preuzmu odgovornost za svoju sigurnost.

'Večeras objavljujem da je američka borbena misija u Iraku završena', rekao je iz Ovalnog ureda u govoru koji je prenosila televizija. 'Operacija Iračka sloboda završena je, a irački narod sada ima vodeću odgovornost za sigurnost svoje zemlje.'

'Kroz ovo izvanredno poglavlje povijesti Sjedinjenih Država i Iraka mi smo preuzeli našu odgovornost. Sada je vrijeme da se okrene stranica.'

Manje od dva tjedna nakon što je posljednja borbena brigada SAD-a napustila Irak u toj zemlji ostaje manje od 50.000 vojnika SAD-a koji će biti odgovorni za obuku iračke vojske i neke protuterorističke operacije. Vođenje nove misije, nazvane Nova zora, od vojske će preuzeti State Department. Otkako je Obama preuzeo predsjedničku dužnost u siječnju 2009. gotovo je 100.000 vojnika napustilo Irak.

Obama, koji se protivio invaziji na Irak, istaknuo je 'golemu cijenu' u životima i resursima tijekom sedmogodišnjih ratnih napora i obećao usredotočiti se na snaženje gospodarstva SAD-a.

'Danas je naša najžurnija zadaća obnoviti naše gospodarstvo i milijune Amerikanca koji su izgubili posao vratiti na radna mjesta', rekao je.

Od početka od SAD-a predvođene invazije na Irak u ožujku 2003. ubijeno je više od 4.400 vojnika SAD-a a poginulo je između 75.000 i 100.000 iračkih civila.