Svijet PROMJENA ODLUKE

Šimiću prepolovljena zatvorska kazna

Presudu od pet godina zatvora, koju je liječniku Ognjenu Šimiću pravomoćno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog primanja mita, Županijski sud u Sarajevu smanjio je na dvije i pol godine

'Sud je 23. lipnja donio presudu kojom je Ognjenu Šimiću određena kazna od dvije i pol godine zatvora te je potvrđena mjera zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izdržane kazne', izjavio je tajnik sarajevskog županijskog suda Slobodan Nikolić.

Istaknuvši kako je rječ o nepravomoćnoj presudi, Nikolić je objasnio kako ne može komentirati zbog čega je kazna, koja je Šimiću izrečena u Hrvatskoj, u Sarajevu smanjena za polovicu.

»Presuda će postati javni dokument kada postane pravomoćna«, kazao je Nikolić.

Potvrdio je, međutim, kako se Šimićev odvjetnik Nikica Gržić žalio na tu presudu Županijskog suda u Sarajevu i to kako na njezin osuđujući dio, tako i na visinu izrečene kazne.

»Taj je predmet sada na odlučivanju na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine«, kazao je Nikolić.

Ognjenu Šimiću suđeno je u BiH na temelju sporazuma o izvršenju kazne što su ga početkom godine potpisali ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak i tadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović.

Sporazumom je predviđeno da osobe osuđene u jednoj od dvije države ne mogu izbjeći služenje zatvorskih kazni u slučaju bijega.

Ognjen Šimić u BiH je pobjegao uoči izricanja presude od devet godina zatvora na Županijskom sudu u Rijeci, a nešto više od godinu dana poslije, u rujnu 2009., Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na pet godina zatvora.

Kako Šimić od bijega u BiH boravi u Sarajevu, to je i sud u tome gradu postao mjesno nadležan za njegov predmet.

Kada Vrhovni sud Federacije BiH donese presudu, ona će postati pravomoćna.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još