MESIĆ KIRGISTANCIMA

'Nužno je individualizirati krivnju'

31.08.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić vratio se iz savjetničke misije Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) iz Kirgistana gdje je boravio od 23. kolovoza prenoseći naša iskustva prevladavanja post konfliktnih stanja

'Ja sam njima rekao da se mržnja može prevladati jedino tako da kolektiviteti ne optužuju jedan drugoga, jer činjenica jest da je došlo do zločina i s jedne i s druge strane. I sa strane Kirgiza i sa strane Uzbeka, ali ako bi se nastavilo međusobno optuživanje, onda se tu ne vidi kraj. Krivnju treba individualizirati, vidjeti tko je počinio zločine i utvrditi tko je naložio da se izvrše zločini', objasnio je Mesić poruku koji je prenio Kirgistancima. Razgovarao je s raznim ruskim i kirgistanskim dužnosnicima i američkim ambasadorom.

predsjednicom Rozom Otumbajevoj sastao se četiri-pet puta.  'Zadovoljna je našom otvorenošću i znanjem kako se rješavaju postkonfliktna stanja', rekao je Mesić.

U međuetničkom nasilju na jugu Kirgistana poginulo najmanje dvije tisuće ljudi. Nije poznat uzrok nemira, ali odigrali su se nakon svrgavanja predsjednika Kurbanbeka Bakijava. Najveći nemiri zbili su se u gradu Oshu koji se nalazi u blizini uzbekistanske granice i u njemu živi velika njihova manjina, ali je ujedno i rodni grad svrgnutog predsjednika Bakijeva pa se sumnjalo da su njegovi ljudi izazvali nemire.

'Bilo je konflikata na nacionalnoj bazi i sada je stanje mirno. Oni očekuju izbore i zbog toga je njih zanimalo kako smo mi rješavali postkonfliktno stanje i inače sukobe', rekao Mesić.

Što se tiče usporedbe sadašnjeg stanja u Kirgistanu sa situacijom u Hrvatskoj u devedesetima, Mesić odgovara da ima sličnosti i razlike.

'Razlika je u tome što je kod nas bila i agresija, a kod njih je nema. Mislim da oni imaju potencijala da riješe svoje probleme', rekao je Mesić. Što se tiče daljnjeg savjetničkog angažmana, kaže da se nije o tome raspravljalo, ali ako se ukaže prilika, rado će se odazvati.