JOŠ JEDNA AFERA U AUSTRIJI

I bivši ministar financija uzimao proviziju?

31.08.2010 u 15:10

Bionic
Reading

U sjeni afere Hypo u Austriji se odvija još jedna napeta istraga, koja uključuje i bivšeg moćnog ministra financija Karl-Heinza Grassera. Riječ je o prodaji državnih stanova pod neuobičajeno niskim cijenama, a spominju se i ilegalne provizije. Sve zajedno se u tamošnjim medijima naziva Buwog-afera, po skraćenici za ime državne tvrtke za stanove

Karl-Heinz Grasser svojedobno je bio zlatni dečko austrijske politike. Rođen 1969. u Klagenfurtu, u politiku je ušao pridružujući se Haiderovoj Slobodarskoj stranci, koji ga je 2000. godine lansirao na mjesto ministra financija u koalicijskoj vladi. Nju je pak vodio konzervativac Wolfgang Schüssel. Mladi i privlačni KHG, kako se sam brendirao, noseći bedževe s ta tri slova, postao je jedan od najpopularnijih političara u državi te je nakon raspada koalicije prebjegao u Schüsselovu narodnu stranku, koja ga je na ministarskoj funkciji država do 2007. No u drugom mandatu polako je počela blijedjeti Grasserova zvijezda, a njegova arogancija i samoljubivost postali su predmet sprdnje u medijima. Njegov ljubavni život postao je predmet interesa tabloida, kao i sklonost kičastom luksuzu, koju je nezaustavljivo prezentirao u svim mogućim prilikama. Ipak, dugoročno su najveći Grasserov problem postale sumnje o pogodovanju prijateljima i kršenju zakona s pozicije ministra.

Razlog zbog kojeg KHG ovaj tjedan ide na informativni razgovor u policiju jest prodaja 58 tisuća stanova u državnom vlasništvu, obavljena 2004, koja otad ne prestaje izazivati kontroverze, a s vremenom je dovela i do službene istrage. Godine 2007. je pak utvrđeno da su se stanovi prodali ispod cijene koja se mogla dobiti na tržištu te je tako Austrija izgubila 200 milijuna eura. Stanove je kupila tvrtka Immofinanz, a 2009. se konačno saznalo da je ona isplatila skoro deset milijuna provizije PR-agentu Peteru Hocheggeru i Walteru Maischbergeru, koji je dobar prijatelj, pa čak i vjenčani kum bivšeg ministra Grassera. Koji je bio upućen u sve detalje prodaje državnih stanova! Grasser je tada tvrdio da pojma nije imao kako se njegov kum bavi lobiranjem oko unosnog posla koji je vodio sam Grasser kao ministar financija, a pri toj priči ostaje i danas.

To nije zaustavilo austrijsku policiju da u međuvremenu bivšeg ministra tretira u istrazi kao osumnjičenog, i to za zloupotrebu položaja i pronevjeru, jer postoje sumnje da je dobar dio provizije od desetak milijuna eura otišao i na njegov račun. Mediji su otkrili i da se Grasser 19. listopada prošle godine sastao sa svojim kumom i lobistom Maischbergerom, Ernstom Karlom Plechom, bivšim predsjednikom nadzornog odbora državne tvrtke Buwog u uredu Maischbergerovog odvjetnika, a sumnja se da su pokušali uskladiti priče. Grasser pak objašnjava da je odvjetnika njegova kuma samo zanimalo viđenje slučaja iz perspektive bivšeg ministra financija, što rijetki smatraju uvjerljivim.