NAKON MUSLIMANA

Jesu li Romi novi žrtveni jarci Europe?

31.08.2010 u 09:08

Bionic
Reading

'Nakon 50 godina odane službe, s mnogo emocija, ali i s olakšanjem, Francuzi magrebskog podrijetla kao i ja jako smo ponosni što i službeno predajemo štafetu Romima kao novim žrtvenim jarcima, odgovornima za sve nedaće u Francuskoj. Nadam se da će biti dostojni tog prestižnog zadatka te im želim svu sreću', tako je glasio izvadak iz SMS-a koji je političaru Herveu Morinu poslao njegov prijatelj musliman, a kojeg je Morin citirao prilikom završnog govora u Nouveau Centreu 29. kolovoza

No iza lucidnog i humorističnog SMS-a koji je političaru centrističke opcije poslužio da se jasno odijeli od aktualne Sarkozyjeve strategije stoji jasna i tvrda politička agenda službene francuske politike.

Nakon što je krajem srpnja najavljeno da će se svih 300 romskih ilegalnih kampova 'raščistiti' te nakon što je već preko 1000 Roma izbačeno iz Francuske u roku od mjesec dana, nove mjere francuske vlade kane se obračunati s tzv. 'agresivnim prosjačenjem' koje također, uz remećenje javnog reda i mira, može postati legalni motiv za deportaciju.

Brice Hortefeux
ministar unutarnjih poslova i glavni egzekutor nove strategije, otvara novu sezonu progona izjavom kako je u Parizu 'svaki peti lopov Rumunj'. Usprkos snažnim osudama, ne samo od strane većine nevladinih organizacija, već i UN-a, Francuska zasad ne pokazuje nikakve znakove posustajanja u progonu Roma.

Na pitanje zašto je upravo romska manjina predmet nove političke diskriminacije postoji nekoliko tumačenja. Dok se službena politika služi anakronim i neuvjerljivim terminima poput 'opasni i sumnjivi nomadi' te posve neodgovorno zbližava imigrantsku populaciju i porast kriminaliteta ne vodeći nimalo računa o socijalnim faktorima, politički komentatori ističu neizgovorene političke motive.

U pripremanju terena za novu predsjedničku kampanju 2012. godine Sarkozyju, čija se prošla kampanja temeljila na ključnom pojmu sigurnosti, romska manjina predstavlja idealan poligon za vježbanje tvrde politike prema imigrantima. Naime, za razliku od muslimanske manjine čija glasačka moć može imati presudnu ulogu na izborima, Romi ne predstavljaju sličan rizik.