SPOJ PRAVA I POLITIKE

Žbogar pohvalio ponudu EU-a za granični spor

04.02.2009 u 15:03

Bionic
Reading

Prijedlog Europske komisije može biti dobra osnova za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom, ocijenio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar nakon susreta u Strasbourgu s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom

LJUBLJANA - "Prijedlog Europske komisije ujedinjuje politički i pravni dio problema, na njemu se može raditi i zato Slovenija ne iznosi druge inicijative", rekao je Žbogar na konferenciji za novinare nakon susreta, a prenosi slovenska tiskovna agencija STA.

Žbogar je ocijenio da je malo mogućnosti da Slovenija prihvati prijedlog da se spor podnese Međunarodnom sudu pravde (ICJ), kako bi željela Hrvatska, navevši da međudržavne komisije koje su imale zadaću pripremiti arbitražni postupak nisu ostvarile potreban napredak.

"U sklopu međudržavne komisije pravnih stručnjaka pokušali smo se dogovoriti o načelima po kojima bi o sporu odlučivao ICJ ili bilo koji drugi forum, ali u godinu i pol dana rada stajališta dviju strana nisu se približila", rekao je Žbogar, objašnjavajući da je zato sada potrebno naći rješenje koje bi se ostvarilo brzo i prije ulaska Hrvatske u EU.

"Želimo li ubrzo naći rješenje zbog dokumenata koje je Hrvatska unijela u pregovarački proces s EU-om, to moramo učiniti prije nego što Hrvatska postane članica EU-a", rekao je Žbogar, dodajući da zbog te situacije nema vremena za dogovor o arbitražnom postupku nego je posredovanje Europske komisije brže i bolje rješenje.

Žbogar je dodao da u tom smislu Slovenija otvorena za dijalog, kako s Hrvatskom tako i s Europskom komisijom.

"Ostajemo i privrženi politici daljnjeg širenja EU-a na Hrvatsku i druge države zapadnog Balkana. Tražimo način kako dati zeleno svjetlo Hrvatskoj, a pri tome nam pitanje granice predstavlja smetnju", rekao je Žbogar na konferenciji za novinare.

Slovenski šef diplomacije sastat će se tijekom dana u Strasbourgu i s predstavnicima pojedinih zastupničkih skupina u parlamentu te sa slovenskim europarlamentarcima.

Poettering je rekao da pozdravlja postizanje političkog rješenja ako je ono moguće, ali da se ne smije isključiti pravno rješenje. "Pravnik sam i vjerujem u pravna rješenja", rekao je Poettering na konferenciji za novinare.