KADIROV VODIO OBRANU

Pobunjenici napali selo čečenskog predsjednika

30.08.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Koliko je rat u ruskoj federativnoj republici Čečeniji daleko od proklamiranog svršetka, svjedoče i događanja proteklog vikenda u selu u kojem živi rodbina njezinog predsjednika. U pobunjeničkom napadu poginulo je, prema službenim podacima, šest čečenskih milicajaca i 12 napadača

Na mjestu napada u selu Centroj u Kurčalojskom rajonu nalazio se Ramzan Kadirov, danas predsjednik Čečenije, a nekad i sam drumski pobunjenik koji je ratovao protiv Moskve. Selo je jedno od najbolje čuvanih u regiji, a za njegovu sigurnost brinu ponajbolji specijalci kojima Kadirov raspolaže.

Zatekavši se tamo skupa s obitelji, Kadirov je prema pisanju ruskih medija upravljao obranom sela. Islamistički bojovnici jučer su u ranim jutarnjim satima upali u domove pripadnika mjesne milicije i jednoga od njih ubili pred očima obitelji. Broj poginulih u sukobu teško je utvrditi, kao i broj ranjenih. Kadirov, koji je za nacionalnu televiziju snimljen kako pregledava leševe pobunjenika, demantira izvješća lokalnih službi prema kojima je u okršaju poginulo i dvoje civila.

Čečenske vlasti procjenjuju da je selo Centroj napalo 30-ak pobunjenika, od kojih je pet ubijeno,  a sedmorica navodno sami sebe digli u zrak. Separatistički izvori tvrde pak da je na strani Kadirova poginulo 20-ak ljudi. Čečenski predsjednik, inače već godinama optuživan za strahovladu i kriminal u upravljanju Čečenijom, inzistira da ovo nije bio napad na njega.

Proteklog je vikenda u obližnjem Dagestanu i Kabardino-Balkariji ubijeno 15-ak pobunjenika iz raznih terorističkih skupina, a prema službenim podacima FSB-a, samo u kolovozu ih je likvidirano više od 30.