PRIZNANJE BIVŠEG DRŽAVNOG TAJNIKA

Powell: Pogriješili smo oko iračkog oružja

30.08.2010 u 11:06

Bionic
Reading

'Osobno ću zauvijek žaliti, a to vrijedi za vladu koje sam bio član, što su obavještajni podaci, koje smo dobili, bili netočni', rekao je u intervju za Delo

'U Iraku ni bilo oružja za masovno uništenje', rekao je Powell koji boravi u Sloveniji kao sudionik Bledskog strateškog foruma.

'Naši obavještajni podatci bili su krivi. Pogriješili smo', rekao je.

Dan uoči službenog završetka američke borbene misije u Iraku, sedam i po godina od početka intervencije, Powell je ocijenio da posao u Iraku nije ni politički ni sigurnosno završen, zbog pobunjeničkih skupina koje napadaju ljude i infrastrukturu.

Na pitanje je li se intervencija isplatila s obzirom na velike žrtve na svim stranama, Powell je odgovorio protupitanjem isplati li se stvarati demokraciju.

Konačan sud o ratu u Iraku dat će povijest, 'sada je prerano za bilo kakav konačan odgovor', rekao je.

Prvi Afroamerikanac koji je postao zapovjednik glavnog stožera američke vojske, a zatim i prvi afroamerički ministar vanjskih poslova do 2004., kada se povukao iz aktivne politike, Powell je i veteran Vijetnamskog rata.

Oprezan je pri usporedbi ratova u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku.

'U Vijetnamu smo bili usredotočeni na borbu protiv komunizma, a Vijetnamce je u ratu više motivirao nacionalizam čiju snagu tada nismo razumjeli', rekao je.

'U Afganistanu su daleko najvažnije plemenske veze koje su neraskidive. Afganistanci se radije obraćaju plemenskim vođama nego državi, a Afganistan nikad nije imao jaku središnju vlast', rekao je.

Odbacio je tezu da je nad Afganistanom 'sjena rata u Vijetnamu'.

'Usporedbe Afganistana i Vijetnama vrlo su opasne i treba biti oprezan. Vijetnamski rat bio je prije 40 godina, stvari treba gledati iz sadašnje perspektive - ovdje i sada', zaključio je Powell.