BEČKI TJEDNIK PROFIL OPTUŽUJE

Hypo banka pretvorena je u privatnu tiskaru novca

30.08.2010 u 10:39

Bionic
Reading

Medijska groznica oko afere Hypo ne prestaje u Austriji. Bečki tjednik Profil u svom novom broju objavljuje detaljan prikaz malverzacija u ovoj koruškoj banci te izostanku pravovremene reakcije nadležnih institucija, pod znakovitim naslovom 'Protokol nevjerojatnog šlamperaja'

Ovih je dana objavljeno kako se očekuje da će gubitak austrijske Hypo banke za 2010. do kraja godine iznositi milijardu eura, no ne treba zaboraviti ni da je od 2007. do 2009. ova banka 'sagorjela' 2,14 milijardi eura. U Profilu se pitaju zašto već tada

Austrijska narodna banka i službe Ministarstva financija nisu reagirale te postupile po svojim zakonskim obavezama, jer je već postojalo dovoljno dokaza da Hypo banka ne posluje na legalan način. Da je netko na vrijeme reagirao, sigurno bi se izbjeglo još nekoliko godina financijskih besmislica, koje su uključivale i falsificiranje bilance Hypo banke, kao i lažnu dokapitalizaciju.

Hypo banka tako je polako, ali nezaustavljivo pretvorena u 'privatnu tiskaru novaca', piše Profil, kojom su se okoristili brojni uključeni u današnju aferu. Austrijska policija danas istražuje čak četrdeset ljudi, a među njima su bivši šefovi banke Wolfgang Kulterer, Günter Striedinger, Tilo Berlin, Thomas Morgl, Josef Kircher, Wolfgang Peter, Andreas Zogg i Markus Müller, porezni savjetnik Hermann Gabriel, odvjetnik Gerhard Kucher, financijaši iz Lihtenštajna Gerold i Wilfried Hoop, i naravno bivši hrvatski general Vladimir Zagorec. Za sada je samo uhapšen bivši šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer, koji je vladao od početka devedesetih do 2006. godine, koji od 13. kolovoza sjedi u istražnom zatvoru. Njegov odvjetnik podnio je zahtjev za puštanje, ali su male šanse da će biti odobren, jer je Kulterer uhićen i zbog sumnje da priprema bijeg iz države.

Do sada je u istrazi utvrđeno da su članovi uprave falsificirali godišnju bilancu Hypo banke od 2004. do 2007. Da bi svoje sumnjivo poslovanje predstavili uspješnim, 2004. je izvršena prvo lažno povećanje temeljnog kapitala u iznosu od 100 milijuna eura. Sve to je izvršeno preko ispostava u financijski dereguliranom Lihtenštajnu, tako što je novac zapravo podijeljen osobama od povjerenja, koje su ga onda uplatile u Hypo banku. Uprava je onda to indirektno financiranje same sebe u službenim dokumentima predstavila u godišnjoj bilanci kao dotok svježeg novca. Ipak, to tadašnjim članovima uprave Kultereru, Striedingeru i Thomasu Morglu nije bilo dovoljno te su krajem 2004. lošim investicijama na tržištu razmjene valuta 'utopili' 300 milijuna eura, koje su htjeli predstaviti kao novčani dobitak, iako je novac izgubljen.

Baš to je istraživala već u proljeće 2007. Austrijska narodna banka, a njihov dossier sada objavljuje Profil. U njemu, između ostaloga, stoji da je tadašnja uprava Hypo banke 'pokušala zamaskirati financiranje vlastitim kapitalom' te da 'nije generirala na tržištu novi kapital'. Dakle, Austrijska narodna banka i Ministarstvo financija (odnosno njemu bliska Agencija za nadgledanje tržišta - FMA) znali su prije tri godine da Hypo Alpe Adria grupa u svojim knjigama navodi novac koji zapravo ne posjeduje na računima! Tada se u priču upetljao pokojni koruški župan Jörg Haider, koji je direktore Agencije za nadgledanje tržišta napao kao 'dželate' i optužio ih za zloupotrebu funkcije. Sve je zato završilo tako što su 3. travnja 2007. članovi uprave Wolfgang Kulterer, Günter Striedinger i Thomas Morgl prijavljeni državnom odvjetništvu u Klagenfurtu samo zbog lažiranja bilance u povodu izgubljenih 300 milijuna eura na deviznom tržištu. Ostalo se ignoriralo.

Situacija se potpuno promijenila nakon Haiderove smrti i bankrota Hypo banke, koju je onda morala preuzeti i spašavati austrijska država. Sada istražitelji ulaze sve dublje i bez političkih obzira u kriminalno poslovanje banke, no Profil se pita ne bi li se sve razvijalo drukčije da je istraga započela 2007. kada su se pojavile prve osnovane sumnje.