GORDAN JANDROKOVIĆ:

'Položaj Hrvata u RS je nezadovoljavajući'

29.08.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Hrvatska čvrsto zagovara jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, jer je to temelj održive stabilnosti i europske budućnosti zemlje, izjavio je u razgovoru za bosanskohercegovačke "Nezavisne novine" u izdanju od nedjelje hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Hrvatski je stav poznat, mi se zalažemo za teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Držim da su ti elementi temelji održive stabilnosti i europske budućnosti zemlje", rekao je Jandroković.

Hrvatska, kako je istaknuo, stoga podupire "sve političke opcije koje zagovaraju jedinstvenu BiH... kao i ona rješenja koja omogućavaju istinsko funkcioniranje bosanskohercegovačkih institucija".

Glede položaja Hrvata, rekao je da nije u potpunosti zadovoljan jer oni često nailaze na prepreke u ostvarivanju svojih prava, na entitetskoj i na državnoj razini, posebice se osvrnuvši na stanje u Republici Srpskoj.

"O položaju Hrvata u Republici Srpskoj najbolje govore brojke - danas tamo živi od 12 do 13 tisuća Hrvata, što je poražavajuća brojka usporedimo li ju s prijeratnom od oko 200 tisuća. Od 1999. godine Vlada Republike Hrvatske podupire programe povratka, kao i programe pomoći na planu obnove objekata stambene i kulturne namjene. Nažalost, niz incidenata i dalje upućuje na još uvijek nezadovoljavajuće stanje u RS kada je u pitanju položaj hrvatskih povratnika", rekao je ministar. Izrazio je nadu da će "sukladno obećanju danom predsjedniku Ivi Josipoviću, premijer RS-a Milorad Dodik dati pozitivni obol održivom povratku Hrvata."

Također je poručio da je snažna potpora i pomoć Bosni i Hercegovini na putu prema EU jedan od hrvatskih prioriteta. Dodao je da Hrvatska s BiH održava i redovite tehničke konzultacije o integraciji u NATO.

Na pitanje kako ocijenjuje sigurnosnu situaciju u BiH, odgovorio je da je "zbog povremenih unutarnjih političkih napetosti stvorena predodžba o lošijoj sigurnosnoj situaciji u BiH nego što to ona zapravo jest", ali se na pitanje o vehabijama ogradio izjavom da bi "analize prepustio nadležnim institucijama EU-a".

Što se tiče problema duge Ljubljanske banke, koji pogađa hrvatske i bosanskohercegovačke štediše, kazao je da su stajališta dviju država o pitanju isplate duga štedišama identična.

"Temeljem toga postoji i suglasnost o tome da se provode međusobne konzultacije za potrebe nastupa pred međunarodnim institucijama pred kojima se raspravlja o ovoj problematici", kazao je Jandroković na kraju intervjua.