SPECIJALCIMA NA PROSVJEDNIKE

I Stuttgart ima svoju Varšavsku

28.08.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Atmosfera oko projekta Stuttgart 21, izgradnje velikog podzemnog kolodvora u centru ovog njemačkog grada, ovih dana dolazi do usijanja. Višetjedni prosvjedi građana zbog brojnih nejasnoća oko ovog megaprojekta te autoritarno držanje lokalnih vlasti doveli su do toga da se u centru Stuttgarta svakodnevno okuplja više tisuća ljudi, među kojima većinu čini građanska klasa ovog industrijskog grada

U četvrtak je započelo rušenje jedne od zgrada sadašnjeg kolodvora, pa su se aktivisti popeli na krov kako bi zaustavili radove. Prosvjedi su trajali dugo u noć, a okupljene je razbjesnila pojava specijalca koji su priveli sedam prosvjednika. Oni su pružali tek pasivni otpor, a ostatak prisutnih je gnjevno reagirao na slanje policije u punoj ratnoj spremi na mirno izražavanje građanskog neposluha.

Njemački mediji izvještavaju o umirovljenicima koji su vikali policiji da su svinje te da čine zločin protiv slobode. Pored njih su pak stajali pristojno odjeveni građani, u odijelima i s kravatama, koji su uzvikivali da je sramota što su gradske vlasti poslale policiju na mlade koji su se popeli na krov.

Tijekom protesta okupljene tisuće su se pozivale i na slavnog filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegela, koji je rođen u Stuttgartu, a na mjestu prosvjeda svira i lokalni bend.

Danonoćni protesti imaju potporu velike većine građana Stuttgarta koji, ako nisu u mogućnosti biti stalno prisutni na trgu koji brane, te u parku u kojem se želi srušiti oko tristotinjak stabala, onda donose hranu i piće za prosvjednike.

Iako je u Njemačkoj kultura javnog prosvjeda vrlo razvijena, ovaj je slučaj specifičan po tome što je mobilizirao onaj dio društva koji inače nema običaj izlaziti na ulicu. Gradski intelektualci, inženjeri, odvjetnici, liječnici, arhitekti, razne fine gospođe i gospoda stoje rame uz rame s ekološkim aktivistima i ljevičarima koji žele srušiti kapitalizam, a svi ujedinjeno optužuju gradske vlasti za laganje i aroganciju te vrlo detaljno i kompetentno propituju ekonomsku i urbanističku opravdanost ovog basnoslovno skupog projekta.

Neovisni analitičari upozoravaju da bi se mirni protesti mogli pretvoriti u nasilne, ako se nastavi angažman specijalne policije, kao i autoritaran stav gradskih vlasti da građani nemaju razloga biti na ulicama, nego trebaju poći doma. Svi njemački mediji, od konzervativnog Frankfurter Allgemeine Zeitunga do ljevičarskog tjednika Die Zeit izražavaju podršku građanima te izražavaju nevjericu u to da su se u gradskoj upravi Stuttgarta uopće doveli u situaciju da šalju specijalce na mirne prosvjednike.