SLOVENSKI ANALITIČARI

'Sarkozy neće riješiti spor Slovenije i Hrvatske'

04.02.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Malo je izgleda da će francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji će u petak primiti slovenskog premijera Boruta Pahora, a onda sredinom mjeseca i hrvatskog premijera Ivu Sanadera, riješiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, navodi ljubljansko Delo koje se poziva na mišljenja domaćih analitičara

LJUBLJANA - Tako slovenski politički analitičar Borut Šuklje smatra da razgovori Pahora, a kasnije i Sanadera, s francuskim predsjednikom neće biti posvećeni rješenju slovenske blokade pristupnih pregovora nego inicijativi Europske komisije o "vijeću mudraca" s Ahtisaarijem na čelu, koja bi političkim sredstvima počela rješavati granični spor koji je blokadu i izazvao.

"Očekujem da će Pahor i Sanader kod francuskog predsjednika testirati koliko je značajna ideja Europske komisije koja predlaže da državama pomogne skupina medijatora (posrednika)", rekao je Šuklje ističući da je "malo izgleda da Sarkozy postane posrednik u sporu", no da će se dvojica čelnika s njime savjetovati koji bi forum za rješenje graničnog spora bio najbolji.

Šuklje dodaje da je Pahor odlukom da umjesto u susjedne države na svoju prvu inozemnu turneju otputuje u europske centre moći poslao "važnu poruku" koliko je za Ljubljanu pitanje granice važno.

"Delo" navodi i mišljenje istaknute slovenske novinarke i vanjskopolitičke komentatorice Saše Vidmajer koja također smatra da Sarkozy neće posredovati u slovensko-hrvatskom sporu nego da će pokušati uvjeriti obje države da prihvate rad Ahtisaarijeve skupine.

S tim se ocjenama slaže i predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl, a njegove rezerve u pogledu mogućeg francuskog posredovanja u sporu odnose se na lanjsku ulogu Francuske kao predsjedavajuće EU-a. Francusko predsjedništvo tada je predložilo kompromisan prijedlog za koji je mislilo da može ukloniti slovenske zadrške oko graničnog prijepora s Hrvatskom, no Ljubljana nije pristala na tekst izjave pa je stvar ostala neriješenom.

Vajgl sada smatra da je takav postupak francuske strane bio posljedica nerazumijevanja koliko je za Sloveniju važno granično pitanje i izlaz na otvoreno more te da je to pitanje Pariz podcjenjivao, što ga isključuje kao mogućeg posrednika u sporu.

"Francuska je kao predsjedavajuća EU-u pokazala da ne razumije bit graničnog spora (Slovenije s Hrvatskom), njezin je pristup tom problemu bio površan i nije mu pripisivala potrebnu težinu", rekao je Vajgl, reagirajući na kombinacije u hrvatskim medijima da bi posredovanje u sporu mogao preuzeti francuski predsjednik.

Vajgl očekuje da će se u Parizu postaviti i pitanje o zapletu s ratifikacijom pristupnih protokola u slovenskom parlamentu, s obzirom na to da je Francuska zemlja domaćin idućeg summita NATO-a, a kao iskusni diplomat i analitičar smatra da je to za Sloveniju sada ipak prilika da "proda" slovensku verziju graničnog prijepora u važnim europskim prijestolnicama.

Kako navodi "Delo", Pahor bi se, osim sa Sarkozyjem, uskoro trebao sastati i s britanskim premijerom Gordonom Brownom te s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel