REZIME U RUSIJI

Šteta od požara je 300 milijardi dolara

26.08.2010 u 18:01

Bionic
Reading

Gospodarska šteta nedavnih šumskih požara u Rusiji iznosi najmanje 300 milijardi američkih dolara, procijenili su u četvrtak ruski ekolozi.

Direktor Ruskog centra za očuvanje prirode, Aleksej Zimenko, rekao je da šteta od požara iznosi u prosjeku 25.000 dolara po hektaru.

Po podacima Svjetskog centra za praćenje požara, organizacije povezane s UN-om, požari u Rusiji uništili su između 10 i 12 milijuna hektara.

"Te brojke su astronomske", rekao je Zimenko na konferenciji za novinare, objasnivši da ti podaci uzimaju u obzir cijenu pošumljavanja i tržišnu vrijednost izgubljenog drveta, ali ne i ekološke gubitke, odnosno uništenja ekosustava i životinja.

Organizacije za zaštitu okoliša optužile su također ruske vlasti da umanjuju razmjere štete.

"Nažalost, službeni podaci umanjuju tri do deset puta razmjere požara", optužuju u zajedničkom priopćenju Zimenkova organizacija, Greenpeace Rusija i WWF.

"Goleme štete nanesene prirodi na tim područjima i gospodarstvu zemlje gotovo uopće nisu uzete u obzir", ističu.

Po ruskom ministarstvu za izvanredne situacije, požari su progutali oko milijun hektara. Ekonomisti su procijenili da će ta prirodna katastrofa stajati Rusiju između 0,5 i 1 posto BDP-a što iznosi između sedam i 15 milijardi dolara. Po ruskoj vladi, suša će Rusiju stajati između 0,7 i 0,8 posto BDP-a 2010.