NA STRANI KOSOVA I U UN-U

Hrvatska će biti protiv srbijanske rezolucije

Bionic
Reading

Već 9. rujna Opća će skupština UN-a raspravljati o srbijanskom prijedlogu Rezolucije o Kosovu. Prema pisanju srbijanskih medija, Srbija od zemalja u regiji očekuje da kod glasanja budu suzdržane, no takav joj plan, čini se, neće upaliti kod svih

'Poznata je činjenica da je Republika Hrvatska priznala Kosovo i da se izjasnila u njegovu korist u izlaganju pred Međunarodnim sudom pravde. Stoga je odluka da ne podrži predloženu srbijansku Rezoluciju u UN-u logičan nastavak dosljedne politike Republike Hrvatske. Ovakav stav u suglasnosti je sa stavovima većine zemalja članica Evropske unije, kao i sa stavom Sjedinjenih Američkih Država', rekla je za Radio Slobodnu Evropu Sandra Rizmaul iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova.

Drugim riječima, Srbija ne može računati da će Hrvati pristati na prijedlog, o kojem su se raspisali srbijanski mediji, da zemlje u regiji prilikom glasanja o Rezoluciji o Kosovu budu suzdržane.

Zasad je ovakva ideja samo tema medijskih spekulacija i službenog zahtjeva Srbije zemljama u regiji nije stigao, što je potvrdio i tajnik Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Željko Samardžija. 'Nije isključeno da u interesu dobrosusjedske suradnje postoji određeni dogovor putem diplomatskih kanala u New Yorku između dvije misije ili između najviših dužnosnika dvaju ministarstava. Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i neće to uraditi. S tim u vezi, možda i postoje određene mogućnosti nekog lakšeg dogovora u interesu dobrosusjedske suradnje dvije zemlje u regiji', rekao je Samardžija

Teško da će Srbija uspijeti promijeniti stav Hrvatske ili bilo koje zemlje u regiji koja je priznala Kosovo, smatraju analitičari.

'Većina susjednih država će pokušati, kako se to kaže u žargonu u Ujedinjenim narodima, glasovati nogama, to jest – ne biti prisutna u vrijeme glasanja - jer ako budu tamo, koliko ja shvaćam, glasat će protiv. I zbog toga što su priznali Kosovo i zbog američkog pritiska', kaže profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Žarko Puhovski.

Sličnog je mišljenja i stručnjak za međunarodnu politiku Vatroslav Vekarić koji smatra da nije realno od Beograda da očekuje da zemlje u regiji budu suzdržane kod glasanja.

'Naprosto, te politike su već utvrđene, one su poznate i to su zemlje koje, prije svega, vode računa o svojim savezništvima sa zemljama iz euroatlantskih integracija. Tako da ja mislim da takvo očekivanje nije uopće realno', zaključio je Vekarić