Svijet SLOVENIJA

Stranka Zares traži povlačenje vojnika iz Afganistana

Druga najveća stranka u koalicijskoj vladi slovenskog premijera Boruta Pahora zahtijeva povlačenje slovenskih vojnika koji sudjeluju u operaciji ISAF-a u Afganistanu, navode u srijedu slovenski mediji

Stranka Zares je na sastanku svog vodstva posvećenom skorašnjim lokalnim izborima i pripremama na stranački kongres koji se održava 11. rujna donijela zaključak u kojemu traže da se rok za povlačenje iz Afganistana odredi u roku od mjesec dana.

Kao glavni razlog za to stranka navodi da devetogodišnja operacija međunarodnih snaga u Afganistanu nije dala očekivane rezultate i da se rizici za sudionike u njoj povećavaju, prenijele su Slovenska televizija i ljubljanski 'Dnevnik'.

'Tim pitanjem ne želimo izazvati spor u vladi nego potaknuti raspravu', rekao je na sjednici predsjednik stranke Zares Gregor Golobič koji je jedini kandidat za predsjednika na novom izbornom kongresu.

Stranka u svom zaključku o sudjelovanju slovenske vojske u ISAF-u navodi da to više nije samo 'tehničko' nego i 'političko pitanje', s obzirom na moguće rizike slovenskih vojnika u nastavku operacije budući da se politička nestabilnost i borbe u Afganistanu nastavljaju.

Stranka tvrdi da bi novi kontingent slovenskih vojnika u toj državi koji će u okviru NATO snaga formirati Operativnu skupinu za mentorstvo i vezu (OMLT) kako bi pomogao u obuci vladinih snaga dovesti do riskantnije situacije za vojnike, te nove materijalne i političke posljedice za Sloveniju koja do sada nije sudjelovala u borbenim aktivnostima u toj zemlji.

Slovenija u operaciji ISAF u Afganistanu sudjeluje od ožujka 2004. godine, a od jeseni bi zbog organiziranja OMLT postrojbe broj svojih sudionika trebala povećati sa sadašnjih 70 na 90 vojnika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još