Svijet POVLAČENJE VOJNIKA

Obama će 31. kolovoza održati govor o Iraku

Američki predsjednik Barack Obama održat će govor o Iraku 31. kolovoza, objavila je u utorak Bijela kuća, u trenutku kada je broj američkih vojnika u toj zemlji pao ispod simboličnih 50.000

"Predsjednik će održati govor (o Iraku) 31. kolovoza", po povratku s odmora u Martha's Vineyardu, pojasnio je pomoćnik glasnogovornika Bijele kuće Bill Burton.

Upitan o mjestu gdje će govor biti održan, a posebno hoće li to biti na američkom tlu, Burton je kazao: "Razmatramo više mogućnosti", čime nije isključio da Obama tom prigodom ode u Irak.

U skladu s obećanjima Baracka Obame, američka borbena misija u Iraku treba službeno završiti 1. rujna. Vojnici koji ostaju, a zadaća im je savjetovati i pomoći iračkoj vojsci, trebali bi napustiti zemlju do kraja 2011.

Američka je vojska u utorak priopćila da je broj američkih vojnika u Iraku pao ispod pedeset tisuća. Američki vojni zapovjednik u Iraku general Raymond Odierno rekao je kako je ondje sad 49.700 vojnika i toliko će ih ostati i u idućoj godini, a s krajem 2011. očekuje se potpuno povlačenje, u skladu s bilateralnim sporazumom o sigurnosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još