KRVOPROLIĆE U SOMALIJI

Islamistički pobunjenici ubili 33 osobe

24.08.2010 u 18:56

Bionic
Reading

Naoružana skupina ubila je u utorak u jednome hotelu u Mogadišuu 33 osobe, među njima i zastupnike i vladine vojnike, a taj je napad razotkrio svu krhkost prijelazne somalske vlade koja ovisi o potpori iz inozemstva i mirovnim snagama Afričke unije.

Trojica napadača u odorama sigurnosne službe ušla su u hotel Muna, omiljeno okupljalište političara blizu predsjedničke palače, te su otvorila vatru i ubila 31 osobu, a zatim aktivirala eksploziv, objavilo je somalsko ministarstvo informiranja.

Među žrtvama je šest parlamentarnih zastupnika, pet vojnika vladinih snaga te hotelsko osoblje, prenosi njemačka agencija dpa.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za zločin izveden u blizini predsjedničke palače, no sve upućuje da su ga izveli islamistički pobunjenici koji su time pokazali da su sposobni udariti i na još jedan od rijetkih dijelova grada pod kontrolom vlade, piše Reuters.

Somalsku vladu podupiru Ujedinjeni narodi i njezino preživljavanje ovisi o inozemnoj pomoći, a više od 6,300 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije raspoređeno u Mogadišuu pretežito se skrbi za sigurnost predsjednika i vlade, dodaje britanska agencija.

"Nadasve je za žaliti što se napad dogodio tijekom svetog mjeseca ramazana. To pokazuje njihovu brutalnost i nečovječnost", rekao je ministar informiranja Abdirahman Omar Osman

Ugandski i burundski vojnici, raspoređeni u Mogadišuu u sklopu mirovne misije AMISOM, usredotočili su svoje snage na čuvanje predsjedničke palače, parlamenta, luke i zračne luke, ali nisu kadri štiti više od 500 zastupnika.

Smatra se da je napad izvela militantna skupina al Šabab, saveznica Al Kaide, a u svojim redovima ima brojne inozemne borce iskusne u izvođenju oružanih napada na zapadu i na druge ciljeve u Africi.

Zločin u Mogadišuu dogodio se nakon prošlomjesečnog bombaškog napada na Kampalu, glavni grad Ugande s više od 70 žrtava, što je bio prvi udar somalskih islamističkih pobunjenika na stranome tlu.