UMJEŠAN I SVEĆENIK

Britanska Vlada i Crkva zataškale bombaški napad

24.08.2010 u 17:55

Bionic
Reading

Britanska vlada, policija i Katolička crkva zataškali su slučaj svećenika osumnjičenog za upletenost u bombaški napad u Sjevernoj Irskoj 1972. u kojem je poginulo devetero ljudi, objavila je u utorak britanska policija.

Izvješće policijskog ombudsmana otkriva da je irski kardinal bio upleten u povlačenje svećenika Jamesa Chesneya iz Sjeverne Irske, što je novi dokaz kako je Katolička crkva štitila svećenike od optužbi.

Istraga je utvrdila da je državni tajnik za Sjevernu Irsku William Whitelaw imao privatan sastanak s kardinalom Williamom Conwayom, čelnikom Katoličke crkve u Irskoj, na kojem su razgovarali o mogućnosti da se Chesneya premjesti.

"Slažem se da je 1972. bila jedna od najgorih godina u sukobima u Sjevernoj Irskoj i da je uhićenje svećenika doista moglo pogoršati sigurnosnu situaciju", rekao je ombudsman Al Hutchinson.

No "ta je odluka izdala one koji su u bombaškom napadu ubijeni, ozlijeđeni ili su nekoga izgubili."

Za trostruki bombaški napad u selu Claudyju nitko nikada nije optužen niti osuđen, no pretpostavlja se da je odgovorna IRA. Među poginulima su jedna devetogodišnja djevojčica i dvojica tinejdžera.

Chesney, svećenik u susjednoj župi, opovrgavao je umiješanost, no policija je imala informacije da je on vođa IRA-e u južnom Derryju, a policijski pas pronašao je tragove eksploziva u njegovu automobilu kada je u rujnu 1972. bio zaustavljen na jednoj kontrolnoj točki.

Sadašnji čelnik Katoličke crkve u Irskoj, koji je pod pritiskom da podnese ostavku zbog svoje uloge u prikrivanju zlostavljanja u Crkvi, izrazio je žaljenje što taj bombaški napad nije pravilno istražen, ali i zanijekao da je Crkva sudjelovala u njegovu zataškavanju.

"On (kardinal Conway) se našao u nemogućoj situaciji, ali njegova glavna briga bila je prevencija novog nasilja", rekao je kardinal Sean Brady

"Postupci kardinala Conwayja ili bilo koje druge crkvene vlasti nisu spriječili mogućnost budućeg uhićenja i ispitivanja svećenika Chesneyja", dodao je.

Predstavnik britanske vlade u Sjevernoj Irskoj ispričao se zbog tog slučaja.

"Žalim što nije provedena pravilna istraga umiješanosti svećenika Chesneyja u taj strašan zločin i što je žrtvama i njihovim obiteljima uskraćena pravda", kaže se u priopćenju Owena Patersona

Svećenik Chesney premješten je 1973. u Donegal u Irskoj gdje je 1980. umro.

Srpanj 1972. bio je najkrvaviji mjesec u najkrvavijoj godini sukoba u Sjevernoj Irskoj. Bombaški napad u Claudyju dogodio se šest mjeseci pošto su britanski vojnici ubili 13 nenaoružanih civila na prosvjedu u Londonderryju, što je poznato kao "Krvava nedjelja" (Bloody Sunday).