FILIPINI

Policija priznala krivnju za smrt talaca

24.08.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Filipinska policija je priznala u utorak da je počinila velike greške u vođenju talačke krize u ponedjeljak u Manili koja je završena krvoprolićem i smrću osam turista iz Hongkonga

Policija je u ponedjeljak napala autobus u kojem je bivši filipinski policajac Rolando Mendoza, kao taoce držao 15 turista. Mendoza, nekad odlikovan časnik, otpušten je 2008. iz policije nakon što je optužen za krađu, iznuđivanje novca i kaznena djela vezana uz drogu i navodno traži povratak na posao.

U napadu je osam turista ubijeno, a jedan teško ranjen. Četiri turista su neozlijeđena izašli iz autobusa. Jedan sat su specijalne snage pucale u smjeru autobusa, a naoružani otmičar je taoce koristio kao ljudski štit. Na kraju je u autobus bačen suzavac i jedan snajperist je ubio otmičara hicem u glavu.

Načelnik policije Manile Leocadio Santiago je izjavio da su utvrdili očite nedostatke potencijala, taktike i procedure, o čemu će biti pokrenuta istraga.

Predsjednik Benigno Aquino
je priznao da je ta "tragedija ukazala na manjkavosti filipinske policije u takvim situacijama. Tragedija je rezultat brojnih čimbenika. Moramo ih ispraviti", zaključio je.