Svijet PORUKA IZ IRANA

'Mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca će propasti'

Mirovni pregovori Izraela i Palestinaca neće biti uspješni sve dok se ne počnu baviti korijenima problema, rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast na tjednoj konferenciji za novinare

'Mislimo da mirovni pregovori neće donijeti rezultate', rekao je Mehmanparast. Izravni mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca nastaviti će se 2. rujna u Washingtonu u nazočnosti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja Adulaha II. i mogli bi završiti u roku od godinu dana, rekla je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton.

Palestinci inzistiraju da pregovori moraju završiti osnivanjem neovisne palestinske države i da Izrael mora zalediti svoju politiku naseljavanja. Djelomični moratorij gradnje naselja na Zapadnoj obali bi trebao završiti 26. rujna.

Mehmaparast je izjavio da se 'palestinski problem mora riješiti u korijenu'. 'Ne možemo postići rješenje palestinskog problema dok se Palestince baca na cestu i izbacuje iz zemlje, a okupatori dolaze iz drugih zemalja', rekao je Mehmanparast.

Iran ne priznaje postojanje Izraela i podržava islamističke palestinske pokrete. Izrael redovno optužuje Iran da pokušava izraditi atomsku bombu pod izlikom svog civilnog nuklearnog program, kojeg smatra prijetnjom svom postojanju.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedažd je više puta ponovio da će Izrael nestati sa zemljovida regije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još