BLISKA SURADNJA

Clinton huška Njemačku i Britaniju protiv Irana

04.02.2009 u 09:02

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton i njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier u utorka su iz Washingtonu poručili Iranu da se mora povinovati zahtjevima UN-a i prekinuti svoj nuklearni program ili će snositi posljedice

WASHINGTON - "SAD i Njemačka moraju raditi zajedno kako bi osigurale da Iran u cijelosti ispuni obveze prema međunarodnoj zajednici. Predsjednik (Barack) Obama je naznačio namjeru da podrži odlučnu i izravnu diplomaciju s Iranom, no ako se Iran ne povinuje mandatima UN-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), morat će biti posljedica", rekla je Clinton nakon sastanka sa Steinmeierom u State Departmentu.

Na traženje novinara da komentira današnje iransko lansiranje projektila, Clinton je općenito odgovorila kako je SAD "očito zabrinut zbog iranskog ponašanja na vrlo širokoj osnovi".

"To nije ograničeno na jednu aktivnost ili događaj. Kao što znate mi provodimo sveobuhvatno preispitivanje pristupa Iranu i kako utjecati na njegovo buduće ponašanje", dodala je.

Hillary Clinton također je izrazila zahvalnost Njemačkoj za pomoć u stabiliziranju Afganistana, te dodala kako su razgovarali o učvršćenju prekida vatre u Gazi te o "suradnji i razvoju zajedničkog pristupa s Rusijom u pitanjima kao što su Afganistan, Iran, Gruzija i druga".

"Njemačka je jedna od naših najbližih saveznica", kazala je Clinton ističući važnost suradnje dviju zemalja u suočavanju s globalnim izazovima.

Rekavši kako je prije godinu dana držao govor na Harvardu u kojem je među "instrumentima i alatima" vanjske politike spominjao i uporabu "pametne sile", koja je važan dio vanjskopolitčke platforme Hillary Clinton, ministar Strinmeier je kazao da tada "nije mogao predvidjeti da će danas razgovarati s američkom administracijom koja se u mnogo točaka slaže s njemačkim stajalištima".

"S administracijom koja se slaže da je potrebno prihvatiti te nove mogućnosti, ne samo kako bi smanjili težinu međunarodnih sukoba, već u nekim slučajevima i našli rješenje", rekao je Steinmeier.

Naglasio je da su razgovarali i o transatlantskoj suradnji te u tom kontekstu o razoružanju i kontroli naoružanja, vezeno uz sporazume START i o Konvencionalnim snagama u Europi, ali o zaštiti klime, energetskoj sigurnosti i drugim pitanjima.

Hillary Clinton u utorak se sastala i s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Milibandom. Zajamčili su da će obnoviti i osvježiti posebne odnose dviju zemalja, kako bi se zajednički posvetili rješavanju brojnih globalnih izazova.

Clinton je nakon sastanka s Milibandom u State Departmentu, svojim prvim službenim susretom od stupanja na dužnost, ocijenila kako dvije zemlje dugo imaju posebne i plodne odnose, koji izdržavaju kušnju vremena bez obzira na to tko je u Bijeloj kući.

Clinton je zahvalila Britaniji za vojne napore u Iraku, te izrazila očekivanja kako će London i Europa pomoći SAD-u u jačanju podrške narodu Afganistana.

Clinton je kazala kako je s Milibandom razgovarala i o njihovoj suradnji u Pakistanu, o pitanju iranskog nuklearnog programa te o postizanju trajnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Miliband je izrazio snažnu predanost britanske vlade suradnji s SAD-om u cijelom nizu pitanja.

Clinton i Miliband su naglasili kako Iran može biti produktivan član međunarodne zajednice, ako Teheran bude poštovao svoje međunarodne obveze vezano uz nuklearni program.

"Jasno je da Iran ima priliku postati produktivnim članom međunarodne zajednice. Kao što je rekao predsjednik (Barack) Obama, mi pružamo ruku, ali šaka se mora otvoriti", kazala je Clinton.