Svijet REMI LABURISTA I KONZERVATIVACA

Izjednačen rezultat australskih izbora

Dvije najsnažnije australske stranke mogle bi nakon objave konačnih rezultata izbora održanih u subotu imati isti broj zastupničkih mandata, ocijenili su u ponedjeljak analitičari, dok prebrojavanje glasova još uvijek traje

Ugledni analitičar Antony Green ocijenio je, pozivajući se na kompjutersku projekciju izbornih rezultata, da će i vladajući laburisti premijerke Julie Gillard i konzervativci oporbenog čelnika Tonyja Abbotta imati po 73 mjesta u 150-članom parlamentu.

Objema će strankama za većinu nedostajati tri zastupnika. Kako se čini po sadašnjim projekcijama, preostala će četiri mjesta imati troje neovisnih zastupnika i jedan zastupnik Zelenih.

Australsko izborno povjerenstvo trebalo bi objaviti konačne rezultate tek za tjedan dana ili kasnije, a prema dosad potvrđenim mandatima i laburisti i konzervativci su osvojili po 71 zastupničko mjesto.

Ni Gillard ni Abbott zasad ne spominju poraz i oboje se nadaju da će uspjeti sastaviti vladu uz podršku neovisnih kandidata ili Zelenih i dobiti većinu u parlamentu. Za 14 milijuna registriranih birača u Australiji glasovanje je obvezno.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još