ISPRIKE ZA 'POGREŠKE'

Obamini kandidati otpali zbog utaje poreza

03.02.2009 u 23:56

Bionic
Reading

Kandidat za američkog ministra zdravstva Tom Daschle, kojem je predsjednik Barack Obama povjerio provedbu ključne reforme zdravstvenog sustava, u utorak je objavio da povlači svoju kandidaturu jer nije platio više od 120.000 dolara poreza, priopćila je Bijela kuća

WASHINGTON - Prije toga Bijela je kuća objavila da je, također zbog poreznih nevolja, kandidaturu povukla Nancy Killefer, Obamina kandidatkinja za opći nadzor obavljanja dužnosti u saveznoj vladi.

U zajedničkom priopćenju kandidata Daschlea i predsjednika Baracka Obame navodi se da je Obama "s tugom i žaljenjem" prihvatio njegovo povlačenje.

Daschle, bivši demokratski čelnik u Senatu i jedan od najsnažnijih Obaminih saveznika u kampanji, kazao je da ne bi mogao obnašati dužnost "bez puna povjerenja Kongresa i američkih građana".

"Ja nisam takav čelnik i ne želim biti smetnja Obaminu programu", kazao je Daschle, koji je zadnjih dana gorljivo pokušavao spasiti kandidaturu, ispričavajući se javno za greške i ističući da je u međuvremenu platio sve porezne zaostatke.

U postupku provjere njegove kandidature utvrđeno je da Daschle nije u cijelosti plaćao poreze od 2005. do 2007., kad je radio kao lobist i savjetnik zdravstvenih osiguravatelja i bolnica u Washingtonu.

Prošli je mjesec, kad je saznao za imenovanje na dužnost, platio 128.203 dolara poreznih zaostataka i 11.964 dolara zateznih kamata, navodi američki tisak.

Osim poreznih teškoća postavljeno je i pitanje mogućeg sukoba interesa kad bivši lobist zdravstvenog sustava postaje ministrom zdravstva. Obama je u ponedjeljak "u potpunosti podupro Daschleovu kandidaturu".

Drugi udarac novom američkim predsjedniku zadalo je povlačenje kandidature Nancy Killefer, kojoj je bila namijenjena nova služba nadzora obavljanja dužnosti u saveznoj vladi.

Killifer (55), jedna od vodećih menadžerica revizorske kuće McKinsey & Co., objavila je da se povlači kako njezine "osobne muke porezne naravi ne bi izazvale poremećaje i odgode", koje treba izbjeći zbog sadašnjih hitnih gospodarskih teškoća.

Agencija AP je kod njezina imenovanja otkrila da su gradske vlasti Washingtona DC teretile Killifer jer nije platila oko 950 dolara poreza za kućnu pomoćnicu 2005. Administracija je od tada odbijala odgovoriti na novinarske upite o tom pitanju.

Kilifer i Daschle su drugi i treći Obamini kandidati za visoke dužnosti koji se povlače nakon nesuđena ministra trgovine Billa Richardsona, guvernera Novog Meksika, čiju vladu istražuje FBI zbog dodjele državnih ugovora političkim donatorima.

Dok je radio za Međunarodni monetarni fond (MMF) od 2001. do 2004., zbog neplaćanja poreza bila je u pitanju i kandidatura ministra financija Timothyja Geithnera, no kad je platio zaostatke i javno se ispričao, Senat ga je prošli tjedan ipak potvrdio.