Svijet SLOVENSKI EUROPARLAMENTARAC

Kacin: Hrvatska zanima malo koga u Europi

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je u utorak da u Europskoj uniji nema posebnog zanimanja za slovensko-hrvatske odnose niti za iduće proširenje EU-a jer se države i vlade u integraciji većinom bave ekonomskom krizom i recesijom

LJUBLJANA - Kacin je u emisiji Slovenske televizije "Odmevi" popratio izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera u Strasbourgu da je Hrvatska spremna pristati na buduću presudu međunarodne pravosudne ustanove o graničnom prijeporu sa Slovenijom, te izjave Sanadera i predsjednika Europskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa u kojima su izražena očekivanja da će Hrvatska nastaviti pregovore i uskoro postati članicom EU.

Kacin je rekao da se Sanader u Strasbourgu s Poetteringom sastao kao s čelnikom Europske pučke stranke, a ne Europskog parlamenta i da Slovenija i Hrvatska za granicu moraju naći političko rješenje uz pomoć posredničke skupine koju predlaže Europska komisija.

On je kazao da se od Slovenije i Hrvatske očekuje politička volja i zrelost prilikom formiranja stručnih skupina koje će surađivati sa posredničkim tijelom.

Govoreći o slovenskim rezervama na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, Kacin je rekao da ne vjeruje da će EU ubuduće primati države s graničnim pitanjima.

On je naglasio da se to zadnji put dogodilo 2004. godine kada je primljena "polovica Cipra", te da Bruxelles neće dopustiti da u EU dolaze "nove članice s graničnim i drugim problemima", pa zato i slovensko-hrvatski prijepor treba prije mogućeg uključivanja Hrvatske u EU.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još