NAKON PROGONA ROMA

Papa pozvao Francuze da prihvate sve ljude

22.08.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u nedjelju je pozvao francuske hodočasnike da prihvate sve ljude, bez obzira na podrijetlo, nekoliko dana nakon odluke francuske vlade da vrati Rome u Rumunjsku i Bugarsku

Na francuskome se obratio skupini hodočasnika i rekao im da današnja liturgija 'poziva da naučimo prihvatiti razlike među ljudima, kao što je Isus okupio ljude iz raznih naroda i raznih jezika'.

Papa je govorio iz svoje ljetne rezidencije u Castel Gandolfu kraj Rima, a roditeljima je poručio da 'pouče svoju djecu univerzalnome bratstvu'.

Sarkozyjevu odluku da sruši ilegalna romska naselja i pošalje Rome natrag u Rumunjsku kritiziraju organizacije za ljudska prava, sindikati i francuski oporbeni političari.

I Vatikan je kritizirao, kako je rečeno, francusku rasističku praksu.

Početkom ovoga tjedna msgr. Giancarlo Perego iz Talijanske biskupske konferencije poručio je Italiji da se ne upusti u 'neselektivno protjerivanje Roma' ili drugih građana Europske unije.

On je to rekao budući da je talijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni prvo pohvalio Sarkozyja, a zatim najavio i plan još strožih mjera u Italiji.