POTRES NA EKSTREMNOJ DESNICI

Istraga oko Hypo banke posvađala Haiderove dečke

20.08.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Što je o poslovanju Hypo banke znao Josef Bucher, trenutni predsjednik Haiderovog Saveza za budućnost Austrije (BZÖ), pitaju se austrijski mediji. Čini se da je neke stvari itekako znao, no Bucher naravno sve demantira

Prošlotjedno uhićenje Wolfganga Kulterera, bivšeg šefa uprave Hypo banke, rezultiralo je velikim političkim i javnim pritiskom na nekadašnje suradnike Jörga Haidera, da se izjasne o tome koliko su i što su znali o sumnjivim poslovima svog

pokojnog šefa.

Prvi, još uvijek aktivni političar austrijske ekstremne desnice kojeg se povezuje s ovim 'bankovnim krimićem' jest Josef Bucher, predsjednik Saveza za budućnost Austrije, stranke koju je Haider osnovao nakon raskola u Slobodarskoj stranci (FPÖ). Dotični je bio član nadzornog odbora propale zrakoplovne kompanije Styrian Airways, kojoj je Kulterer odobrio kredit od dva milijuna eura bez apsolutno ikakvog pokrića!

Novac je posrnuli koruški avioprijevoznik dobio od Hypo banke zahvaljujući Haiderovoj intervenciji te se čini da se sve odigralo izvan svake zakonske procedure, jer istražitelji uopće nisu mogli naći nikakve dokumente o kreditu u arhivima Hypo banke, iako je novac bez sumnje isplaćen.

No ni ta hitna financijska injekcija nije pomogla Styrian Airwaysu, koji je propao 2006. godine. Činjenica da je trenutni predsjednik jedne od pet austrijskih parlamentarnih stranaka bio član nadzornog odbora firme koja je dobivala nelegalne kredite i na kraju krahirala rezultira propitivanjem Bucherove uloge u cijeloj priči.

On za sada odbija davati izjave u vezi s time, no njegov zamjenik Gerald Grosz izjavljuje da predsjednik Saveza za budućnost Austrije ništa ne zna te da nije bio uključen u makinacije Haidera, Kulterera i ostalih. S druge strane, u javnosti se oglasio direktor koruške Turističke zajednice Reinhard Zechner, koji kaže kako je Buchera, koji je također sjedio i u nadzornom odboru TZ-a, obavijestio o financijskim rizicima takvog poslovanja i upozorio da ne treba investirati u posrnuli Styrian Airways.

Kao da sve to nije dovoljno problematično, kao glavni branitelj uspomene na Haidera u medijima se konstantno javlja Stefan Petzner, jedan od tzv. Haiderovih dečki. Petzner je parlamentarni zastupnik Saveza za budućnost Austrije, u međuvremenu je izjavio da je Kultererovo hapšenje 'politički manevar', a optužbe za pronevjeru nazvao je neuvjerljivima. Priču o novcu koji je Haider dobio od libijskog diktatora Gadafija Petzner je nazvao bajkom te objasnio da je Haiderov interes za Libiju bio vanjskopolitičke prirode, jer je ultradesničar smatrao da bi ova država mogla biti poveznica između Zapada i islamskog svijeta.

Fantazijama o svjetskim promišljanjima Jörga Haidera, kako njegovo djelovanje predstavlja Petzner, rijetko tko vjeruje, između ostaloga i zato što policija u međuvremenu istražuje i trošenje poreznih prihoda u iznosu od pola milijuna eura na izborni materijal Saveza za budućnost Austrije, u što je upetljan Petzner.

Braneći Haidera, od kojeg se polako počinju distancirati neki njegovi politički nasljednici, Stefan Petzner istovremeno brani i sebe. Njegov stranački šef Josef Bucher, također pod paljbom javnosti, nije imao problema komentirati Petznerove istupe u javnosti, za razliku od optužbi na svoj račun. 'Nisam ja bejbisiter zastupnika Petznera. Onaj tko se previše nagne kroz prozor treba računati na to da bi mogao pasti', izjavio je Bucher.

Dok se ekstremna desnica počinje međusobno svađati i optuživati o tome tko je što znao o Hypo banci, austrijska ministrica pravosuđa Claudia Bandion-Ortner najavila je paket zakona s ciljem efikasnije borbe protiv gospodarske korupcije. 'Ne trebaju nam teorije zavjere i mistika, potrebna je jasnoća', objasnila je ministrica svoju odluku. Zato i ne čudi što je političari ekstremne desnice već danima kritiziraju kao pristranu, s obzirom da se pokazuje da su, svjesno ili ne, bespogovorno slijedili svojeg pokojnog šefa Jörga Haidera u brojnim financijskim malverzacijama.