VLAHOVIĆ OSTAJE U ŠPANJOLSKOJ

Odgođeno izručenje osumnjičenog za ratne zločine u BiH

19.08.2010 u 19:50

Bionic
Reading

Španjolske vlasti odgodile su najavljivano izručenje Veselina Vlahovića, zvanog Batko, pravosuđu Bosne i Hercegovine koje ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima u sarajevskom naselju Grbavici, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo sigurnosti BiH

'Središnji nacionalni ured Interpola Madrid dostavio je u srijedu Interpolu Sarajevo informaciju o odgađanju izručenja Veselina Vlahovića Batka Bosni i Hercegovini', navodi se u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima u BiH, uz pojašnjenje kako bi novi datum izručenja mogao biti poznat nakon što Vlahović u Španjolskoj izdrži zatvorsku kaznu koja bi mu trebala biti izrečena zbog kaznenih djela počinjenih u toj zemlji.

Vlahović je u BiH trebao biti izručen 25. kolovoza a već je bio organiziran i posebni let za njegov prijevoz iz Španjolske u Sarajevo. Prema nepotpunim informacijama, španjolske su vlasti tek nedavno utvrdile kako je Vlahović, koji je uhićen u toj zemlji još u ožujku, i ondje počinio kaznena djela zbog kojih mora odgovarati.

Vlahovića je španjolska policija uhitila u Alicanteu s krivotvorenom bugarskom putovnicom na temelju međunarodne tjeralice što su je za njim raspisale i BiH i Crna Gora čiji je državljanin.

Vlahović je u Crnoj Gori i osuđen zbog razbojstva i nasilničkog ponašanja no iz zatvora u toj zemlji je uspio pobjeći još 2001. godine.

Prema izjavama svjedoka koje prikupilo Tužiteljstvo BiH, Vlahović je 1992. i 1993. godine kao pripadnik paravojnih postrojbi bosanskih Srba izravno sudjelovao u ubojstima najmanje stotinu građana nesrpske nacionalnosti u sarajevskon naselju Grbavici kao i u protjerivanju većeg broja civila.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je kako je vijest o odgodi Vlahovićeva izručenja doživljena kao veliko iznenađenje jer su već bile dogovorene sve potankosti.