BITKA ZA ZMIJSKI OTOK

Međunarodni sud iscrtao ukrajinsko-rumunjsku granicu

03.02.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Međunarodni sud pravde (ICJ) iscrtao je u utorak novu granicu na moru između Rumunjske i Ukrajine čime je riješio dugogodišnji spor oko dijelova Crnog mora za koje se pretpostavlja da su bogata naftom i plinom

U sporu se odlučivalo i o pravu na istraživanje i bušenje područja od 12.000 četvornih kilometara u kojemu su pričuve, kako Rumunjska pretpostavlja, više od 100 milijardi prostornih metara zemnog plina te više od 10 milijuna tona sirove nafte.

Odluku je jednoglasno donijelo 15 sudaca, a obje su se strane unaprijed suglasile da će poštivati pravorijek u sporu započetom prije više od deset godina, a koji je sudu predan 2004.

Rumunjska je tvrdila da se granica proteže u sjeverne dijelove Crnog mora, osim područja oko ukrajinskog Zmijskog otoka, stijene smještene 40 kilometara od obale.
Ukrajina je tvrdila da je granica bliža zapadnoj obali Crnog mora i da joj posjedovanje Zmijskog otoka jamči teritorijalna prava nad vodama.

Presudom je ICJ Rumunjskoj dao četiri petine područja koje je tražila, rekao je Bogdan Aurescu, rumunjski zastupnik u slučaju i ocijenio da je "rješenje pravično i korektno".

U određivanju nove granice uzelo se u obzir malo područje od 12 nautičkih milja oko Zmijskog otoka, a zatim se granica dijeli između 248 km duge rumunjske obale, odnosno 705 km ukrajinske obale.

"Odluka je mudar kompromis i obje će je strane poštivati", rekao je zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Oleksandr Kupčišin.

U presudi stoji i da se Zmijski otok može smatrati otokom, a ne stjenovitim izdankom. Ukrajina naime tvrdi da je Zmijski otok, a to je zapravo otočić površine 0,17 četvornih kilometara, nastanjen i ekonomski aktivan sa stotinjak stanovnika, vojnika, svjetioničara i njihovih obitelji.

Rumunjska pak uvjerava da je Ukrajina počela aktivnosti na otočiću kako bi prejudicirala sudsku presudu te da je Zmijski otok zapravo nenastanjen.