POSRNULI AUSTRIJSKI BANKAR

Kulterer planirao bijeg, uhićen sa 140 tisuća eura

18.08.2010 u 09:47

Bionic
Reading

Wolfgang Kulterer, bivši šef Hypo banke, u trenutku kad ga je uhitila austrijska policija u svom je stanu imao 140 tisuća eura u gotovini

Prema austrijskim medijima, Kolterer je toliku količinu gotovine imao jer je planirao bijeg iz Austrije i zatiranje tragova. Trag tog novca navodno vodi i prema nekadašnjem zamjeniku gradonačelnika Klagenfurta Siegbertu Metelku iz austrijske Socijaldemokratske stranke, piše Novi list.

Dok jedni tvrde da je Kulterer u pritvoru spreman suočiti se s posljedicama i istražiteljima reći sve kao svjedok pokajnik, drugi pak tvrde da odbija suradnju s policijom, s obzirom na to da se njegovi iskazi ne mogu smatrati vjerodostojima jer je već ranije davao lažne iskaze.

Ukupna šteta afera u Hypo banci iznosi 300 milijuna eura, procjena je to posebne istražiteljske jedinice za Hypo aferu (SOKO Hypo). Mo mediji tvrde da je to tek vrh sante leda, iznos bi mogao biti višestruko veći. Njemački je BLB (Bayerische Landesbank) izgubio 3,7 milijardi eura otkako je preuzeo Hypo banku, a austrijski su porezni obveznici spašavali korušku banku nacionaliziravši je sa 1,6 milijardi eura izdvojenih iz državnog proračuna.