ANALIZA NEWSWEEKA

Hrvati žive bolje od Poljaka i Slovaka

Bionic
Reading

Prema istraživanju uglednog američkog tjednika Newsweek, Hrvatska je po pitanju kvalitete življenja na visokom 28. mjestu na ljestvici od 100 zemalja. Građani Hrvatske žive bolje od Poljaka, Slovaka, Čileanaca, Estonaca i Mađara

Prvo mjesto ljestvice zemalja u kojima je najbolje živjeti i raditi zauzela je Finska, koju sličnim standardom slijede Švicarska, Švedska, Australija i Luksemburg.

Hrvatska je na 28. mjestu, odmah iza Slovenije, Češke, Grčke i Portugala. Prema Newsweeku, lošije od nas žive Poljaci, Slovaci, Mađari, Estonci, Litvanci, Bugari i Rumunji, koji su u Europskoj uniji.

NAJLOŠIJE POLITIČKO OKRUŽENJE

Hrvatska visoku poziciju u velikoj mjeri može zahvaliti dobrom obrazovnom sustavu, po kojem smo svrstani na 22. mjesto. Među prvom trećinom zemalja u svijetu Hrvatska je i u zdravstvu, kao i po gospodarskoj dinamici, gdje smo zauzeli 32. mjesto. Najslabije stojimo po kvaliteti života te po političkom okruženju, po čemu smo zauzeli 34. mjesto u svijetu.

'Prilično sam iznenađen rezultatima tog istraživanja, jer smo u nekim drugim istraživanjima prilično loše rangirani. Stoga su ocjene iz Newsweekova istraživanja za nas laskave', rekao je Jutarnjem listu Damir Grubiša, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Dodao je kako je činjenica da je Hrvatska u proteklom razdoblju napravila velik iskorak, ali to ne znači da bi nas trebala zahvatiti letargija.