LJEPOTA POD ZAŠTITOM

Pogledajte nova čuda prirode

17.08.2010 u 14:33

Bionic
Reading

UNESCO je nedavno svojem popisu zaštićenih svjetskih čuda prirode, ali i crnoj listi ugroženih područja dodao cijeli niz novih lokacija, od Nacionalnog parka La Reunion u Francuskoj do rezervata otočja Phoenix u pacifičkoj državici Kiribati

Predstavljamo vam nova mjesta na popisu UN-ove organizacije:

1. Skup havajskih otočića Papahanaumokuakea jedan je od najvećih morskih rezervata na svijetu. To je jedino od 21 imenovanog mjesta kojemu je UN-ova organizacija priznala dvojaki značaj - kulturni i prirodni.

Prema vjerovanju domorodaca, ovo utočište, dugo oko 1930 kilometara, puno koraljnih grebena, laguna i podvodnih planina, izvor je života na Zemlji i odredište u koje se duhovi vraćaju nakon smrti.

2. Nacionalni park Le Reunion nalazi se na istoimenom francuskom otoku u jugozapadnom dijelu Indijskog oceana. Na površini od oko 100.000 hektara tu se mogu naći vulkanske hridi, strmi planinski vrhunci, udoline strmih obronaka, suptropske šume i niska vegetacija.

Ovo je područje posljednje utočište brojnih ugroženih životinja i biljaka, a u posljednje mu vrijeme prijete uvezene invazivne vrste, među kojima i agresivna azijska loza.

3. Plato Putorana u Rusiji je kraj u kojem se nalaze deseci kanjona, više od 25.000 jezera, brojne rijeke i potoci te tisuće slapova.

Dom je više arktičkih ekosustava tundre kojima na svojim migracijama prolaze stada sobova. Jedno je od rijetkih arktičkih područja koja još uvijek odolijevaju globalnom zagrijavanju.

4. Visoravni u središnjem dijelu Šri Lanke sa svojim šumama te rijetkim biljkama i životinjama također su upisane na popis mjesta pod zaštitom UNESCO-a.

One su dom nekih ugroženih vrsta primata langura i lorisa te šumskih leoparda.

5. Otočje Phoenix u malenoj pacifičkoj državi Kiribati najveće je zaštićeno morsko područje. Utočište je jednog od najzdravijih koraljnih arhipelaga svijeta u kojem živi oko 800 vrsta životinja, među kojima je oko 500 vrsta riba te 18 morskih sisavaca.

Tilman Jaeger iz projekta World Heritage ističe da njegove 'izuzetno zdrave populacije riba i kornjača te otpornih koralja zaslužuju najviši stupanj zaštite'.

6. Na UNESCO-ovom novom popisu našao se i nacionalni park u pokrajini Danxia na jugozapadu Kine.

Erozija tla u njemu je stvorila neobične oblike – stupove, tornjeve, strme litice i vodopade. Njegove zimzelene šume utočište su brojnih životinja i biljaka, od kojih se njih 400 smatra rijetkima ili ugroženima.

7. Nacionalni park Everglades u SAD-u našao se ove godine na UNESCO-ovom popisu ugroženih područja pod zaštitom.

Prema web stranici World Heritage ekosustavi tog parka posljednjih su godina ozbiljno narušeni. Ljudske aktivnosti smanjile su prirodni protok voda u mangrove ekosustave zapadne hemisfere za čak 60 posto. Istovremeno se povećalo zagađenje dušikom i fosforom koje izaziva cvjetanje algi i ugrožava vodene organizme.

Everglades je na crnoj listi bio još 1993. godine, no 2007. je skinut jer je pokrenuta inicijativa za zaštitu njegovih ekosustava. Nažalost, ovi napori pokazali su se više nego neuspješnima.

8. Džungle Atsinanane na Madagaskaru postale su posebno ugrožene nakon prošlogodišnjeg puča u toj državi te ih je UNESCO odlučio staviti na svoju crnu listu 2010.

Politička nestabilnost omogućila je ilegalnu sječu šuma, krivolov rijetkih lemura i ekološko zagađenje, a uzdrmala je i turizam koji ima važnu ulogu u ekonomiji države.

UNESCO svojom odlukom želi upozoriti na alarmantno stanje u zemlji, što je brojne vrste životinja koje ne žive nigdje drugdje u svijetu dovelo na sam rub istrebljenja.