MOŽE LI GORE OD HAIDERA

Kandidat koji slavi 'bečku krv' i mrzi strance

17.08.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Za jesen su zakazani gradski izbori u Beču, kojim desetljećima vladaju socijaldemokrati, utjelovljeni u dugogodišnjem gradonačelniku Michaelu Häuplu, kojemu se kao glavni protukandidat pozicionira Heinz-Christian Strache, predsjednik Slobodarske stranke. Strache zaziva hrabru 'bečku krv' i smatra da previše stranoga nije ni za koga dobro

Slobodarska stranka, čiju je politiku skoro dva desetljeća određivao pokojni ultradesničar Jörg Haider, poznata je po svojim ksenofobnim stavovima, antisemitskim ispadima i redovitim opravdavanjem nacizma. Na tu kartu se naročito igra

pred razne izbore, pa ni ovi za vlast u Beču nisu mogli biti izuzetak.

Proteklih dana je zato u glavnom gradu Austrije izlijepljeno tisuću jumbo-plakata, na kojima se reklamira Heinz-Christian Strache kao budući gradonačelnik. Strache, rođen u Beču 1969. godine, poručuje da 'treba više hrabrosti za bečku krv', a ispod toga dodaje 'previše stranoga nije za nikoga dobro'.

Na njemačkom se to još i rimuje, pa glasačima nije teško shvatiti što Strache poručuje ovim političkim haikuom. Austrija se već godinama muči oko integracije emigranata, između ostaloga i zato što ih dobar dio građana jednostavno želi deportirati iz države, a Slobodarska stranka redovito eksploatira takvu ksenofobiju. Ozloglašena je bila i kampanja prije nekoliko godina u kojoj se Bečanima poručivalo da Slobodarska stranka razumije zabrinutost građana zbog stranaca koji žive u Austriji.

Reakcije na slavljenje 'bečke krvi' nije trebalo dugo čekati. Socijaldemokrati su izjavili da su prvo mislili da je riječ o plakatu koji satirizira ksenofobiju Slobodarske stranke, a kad su shvatili da Strache misli ozbiljno, opisali su kampanju 'odvratnom i odbojnom'. Siegi Lindenmayr, šef kluba socijaldemokratskih poslanika u gradskoj skupštini, opisao je Stracheove plakate 'ksenofobnim, neljudskim i pozivom na linč' te zaključio da će takva retorika možda dovesti do prolijevanja krvi. Zeleni su također napali plakate, tražeći njihovu zabranu, a koje opisuju 'jadnim ispadom ksenofobije koji se naslanja na poznatu nacističku frazu o krvi i tlu'.

Glavni tajnik Slobodarske stranke Herbert Kickl, koji je ujedno i šef Stracheovog izbornog stožera za izbore za bečkog gradonačelnika, odbacuje takva tumačenja uz objašnjenje da 'kampanja nema nikakve veze s rasizmom'. Bečka krv je, tumači Kickl, sinonim za poštovanje tradicije glavnog grada Austrije, a njegovoj stranci uopće ne smeta debata o emigrantima. Poznavajući način djelovanja Slobodarske stranke, može se očekivati da će do bečkih izbora biti još ovakvih namjerno slabo zakamufliranih ispada ksenofobije.