ISTRAGA O AFERI HYPO

Kod Kulterera zaplijenjen niz 'zanimljivih' dokumenata

16.08.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Austrijski izvori javljaju o višesatnom saslušanju uhićenog Wolfganga Kulterera, bivšeg direktora Hypo banke. Istražni sudac Oliver Kriz odlučio je zadržati optuženog Kulterera u pritvoru, a istražitelji su naglasili da su jako zadovoljni dokumentima koje su zaplijenili prilikom pretresa njegove kuće

U nedjelju navečer odlučeno je da bivši šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer, koji je optužen za pronevjeru, ostane u istražnom pritvoru. Podsjećamo, Kulterer je uhićen u petak rano ujutro jer je austrijska policija, koja mjesecima istražuje aferu Hypo

banka, posumnjala da bi mogao pobjeći. Među razlozima za uhićenje navodi se uništavanje dokaza te moguće ponovno činjenje kaznenog djela, pa je tako Kulterer postao prvi uhićeni u velikoj aferi koja potresa austrijsku javnost i u kojoj zasad ima čak 40 osumnjičenih osoba!

Višesatno saslušanje vodio je sudac Oliver Kriz koji je na kraju odlučio da je Kulterera potrebno zadržati u pritvoru, a istražitelji su jako zadovoljni dokumentima koje su zaplijenili prilikom pretresa kuće bivšeg šefa Hypo banke. Glavni istražitelj Bernhard Gaber otkrio je medijima da je Kulterer uhićen zbog slučajeva čija je pozadina dosad dovoljno rasvijetljena, što ne isključuje nove optužnice.

Zasad se pak Kulterer mora braniti od sljedećeg: odobrio je dva kredita bez odgovarajućih garancija, i to na inzistiranje Jörga Haidera. Prvi, u iznosu od dva milijuna eura, dobila je aviokompanija Syrian Spirit koja je ubrzo bankrotirala, a drugi je dobio Haiderov privatni detektiv Dietmar Guggenbichler, koji nije mogao vraćati posuđeni iznos od 150 tisuća eura. 'To su samo dva reprezentativna primjera sustavno lošeg poslovanja kada je riječ o davanju kredita. Za ova dva nije bilo skoro pa nikakvog pokrića', izjavio je glavni istražitelj Gaber.

Osim pronevjere novca, Kulterer je optužen i za davanje lažnog iskaza, jer policija smatra da nešto od onoga što je 2007. godine rekao na saslušanju u pokrajinskom parlamentu Koruške jednostavno ne odgovara istini. Istražitelji se trenutno fokusiraju na dubiozan način na koji je Hypo banka, zbog svoje velike ekspanzije na Balkan, podizala svoj temeljni kapital.

Hypo banka je početkom 2009. godine bankrotirala zbog nesavjesnog poslovanja te ju je od propasti morala spašavati austrijska država, a tada su i pokrenute sve istrage.