Svijet NAPETOST NA DALEKOM ISTOKU

Manevri unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje

Južnokorejske i američke vojne snage počele su u ponedjeljak najavljene zajedničke vojne manevre unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje, prenijele su agencije.

Oko 56.000 južnokorejskih i 30.000 američkih vojnika sudjeluje u vojnim vježbama koje se tradicionalno održavaju svake godine od 1975., izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap News.

Sjevernokorejski dužnosnici u nedjelju su zaprijetili oštrom reakcijom na vojne vježbe. Njihova središnja novinska agencija u nedjelju je objavila priopćenje zapovjednika glavnog stožera, koji je izvijestio kako će njihova vojska i narod oštro reagirati.

Američka i južnokorejska vojska priopćila je da se vježbe, među ostalim, temelje na brojnim kompjutorskim simulacijama te da u njima sudjeluje vrlo mali broj vojnika.

I Kina je imala primjedbe na vježbe što su ih početkom mjeseca vojske dviju zemalja provele na Žutome moru, zapadno od Korejskog poluotoka.

Svrha pomorskih vježbi SAD-a i Južne Koreje je uputiti snažnu poruku Sjevernoj Koreji, kako su izvijestili američki dužnosnici, nakon torpediranja južnokorejskog ratnog broda u ožujku, za što Seul odgovornim smatra sjevernokorejsko vodstvo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još