Svijet RUSIJA

Stupio na snagu embargo na izvoz pšenice

Embargo na izvoz ruske pšenice po nalogu premijera Vladimira Putina stupio je na snagu u nedjelju, a ruska vlada nastoji spriječiti povećanje njezine cijene nakon slaba uroda izazvana dugotrajnom sušom i velikim vrućinama

U skladu s odlukom vlade koju je 5. kolovoza potpisao Putin, ova izvanredna mjera primjenjivat će se u razdoblju od 15. kolovoza do 31. prosinca, a postoji mogućnost i da se produlji.

Rusija, treći svjetski izvoznik pšenice, već je smanjila očekivanja od ovogodišnje žetve na 60 do 65 milijuna tona, što je za trećinu manje u usporedbi s lanjskom žetvom. Gotovo četvrtina žitarica uništena je nakon suše i toplotnog udara koji je zahvatio zemlju, izvijestio je nedavno ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, a izvanredno stanje proglašeno je u 27 ruskih poljoprivrednih regija.

Kako su objasnili ruski čelnici, svrha embarga je zajamčiti opskrbu domaćih stanovnika i izbjeći povećanje cijena žitarica i njihovih proizvoda. Domaća potrošnja pšenice u Rusiji iznosi godišnje 78 milijuna tona. Zemlja računa na rezervu od 9,5 milijuna tona i 21 tonu preostalu od prošlogodišnje žetve. Tijekom 2009. Rusi su izvezli 21,4 milijuna tona pšenice.

Najava ruskog embarga na izvoz pšenice izazvala je povećanje njezine cijene na svjetskom tržištu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još