U SANDUKU FALI BOCA VISKIJA

Guckalo se u Shackletonovoj ekspediciji

14.08.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Kada je otvoren sanduk s viskijem koji je više od sto godina ležao pod ledom Antarktike, a pripadao je istraživaču Ernestu Shackletonu, poznatom pioniru Južnog pola, jedna je boca nedostajala

Sanduk viskija koji je početkom godine ekspedicija pronašla u kolibi u kojoj je boravio Shackleton odnesen je u muzej Canterbury u Christchurchu, na Novom Zelandu. Nakon što je sanduk određeno vrijeme proveo u strogo kontroliranim uvjetima, u petak je pažljivo otvoren.

U sanduku je bilo 11 boca viskija, dobro umotanih u papir i slamu. Dvanaeste nije bilo, a jedna od preostalih nije bila puna do vrha, pa su u muzeju zaključili da je netko od članova Shackletonove ekspedicije malo 'gucnuo' prije nego je bocu vratio na mjesto.
Na etiketi boca pisalo je ime Endurance, kako se zvao brod kojim je Shackleton putovao 1914., a ne Nimrod, kojim je plovio 1907.

Englesko-irski istraživač Ernest Shackleton pošao je u osvajanje Južnog pola između 1907. i 1915. Zbog nedostatka hrane ekspedicija se zaustavila na 160 km ispred cilja. No po povratku u domovinu, kralj Eduard VII. ipak je Shackletonu dodijelio viteški naslov.

Pet sanduka viskija i konjaka koji su pripadali sitar pronađeni su u ledu Antarktike, priopćili su u veljači članovi novozelandske organizacije Antartic Heritage Trust koja ih je i pronašla.