DETALJI NEPOZNATI

Širi se požar kod ruske nuklearke

13.08.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Nuklearnoj centrali u Sarovu, 500 km istočno od Moskve, u petak je i dalje prijetio požar koji se širio, a stanje u ruskoj prijestolnici polako se normalizira nakon osvježenja koje je donijela obilna kiša tijekom noći, dok je u međuvremenu dim stigao i do Kazahstana

Rusko ministarstvo za izvanredna stanja objavilo je u petak da se požar u parku prirode pokraj Sarova (regija Njižni Novgorod) širi.

'Žarište požara koje se pojavilo prije dva dana na istoku parka prirode, gdje je grom udario u bor, proširilo se i postaje opasno', piše u priopćenju ministarstva.

U priopćenju se ne navodi koliko je požarište udaljeno od nuklearke u Sarovu gdje se proizvode atomske bojne glave.

Požari prijete još dvama osjetljivim objektima, središtu za preradu nuklearnog otpada u Majaku i središtu za nuklearni materijal u Snježinsku, oba 2.000 km istočno od Moskve, u Uralu, ali je stanje zasad pod nadzorom.

Ukrajinska vlada je u četvrtak priopćila da već nekoliko dana gore tresetišta i šume šezdesetak kilometara od centrale u Černobilu, gdje se 1986. dogodila najveća civilna nuklearna katastrofa.

Dim ruskih požara stigao do Kazahstana

Dim ruskih šumskih požara proširio se do sjevernih dijelova Kazahstana, ali stanovnici nisu u neposrednoj opasnosti, objavilo je u petak kazahstansko ministarstvo za izvanredna stanja.

Crni dim nadvio se nad grad Kostanai, stotinjak kilometara od granice s ruskom regijom Čeljabinskom, objasnio je glasnogovornik toga ministarstva Eldor Raimbekov. 'Dim je došao do graničnih područja', rekao je Raimbekov. 'Nema opasnosti za stanovnike. Dim bi se mogao još danas razići, to ovisi o vjetru'.

Ruski ljetni toplinski val, dosad nezabilježen, mogao bi tu zemlju stajati 14 milijarda dolara, objavili su ovaj tjedan ekonomisti.

Meteorolozi kažu da u Moskvi i središnjoj Rusiji vrućina bez prestanka traje već pedeset dana.

I zapadni dijelovi Kazahstana trpe sušu, temperature se penju iznad 40 stupnjeva, a usjevi su uništeni.