OSUĐENA NA SMRT KAMENOVANJEM

Iranka pod prisilom priznala ubojstvo

12.08.2010 u 23:01

Bionic
Reading

Odvjetnik Iranke osuđene na smrt kamenovanjem, za britanski list The Guardian u četvrtak je izjavio kako je njegova klijentica bila mučena prije nego što je u programu državne televizije priznala umiješanost u ubojstvo supruga

Odvjetnik Hutan Kian za The Guardian je kazao kako je Sakineh Mohamadi Aštiani, 43-godišnja majka dvoje djece, bila prisiljena dati intervju, snimljen u zatvoru u Tabrizu, gdje je zatočena već dvije godine.

Žena odjevena u crni čador, koja je predstavljena kao Sakineh Mohamadi Aštiani, priznala je da je muškarac s kojim je bila u intimnoj vezi ubio njezina supruga u njezinoj prisutnosti. No odvjetnik je upozorio kako je to 'priznanje' dobiveno pod prisilom. 'Dok nije konačno pristala pojaviti se pred kamerama, tukli su je i mučili', rekao je Kian.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako je London zbog toga 'duboko zabrinut'.

Brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amroim u srijedu je poručio Teheranu kako bi bilo dobro iskoristiti prigodu i pokazati humanost te omogućiti Iranki da dođe u Brazil koji joj je ponudio politički azil, no iranski veleposlanik u Braziliji Mošen Šaterzadeh u četvrtak je u potpunosti odbacio takvu mogućnost.

'Nismo dobili nikakav službeni zahtjev ili ponudu da se ta žena pošalje u Brazil. Ne raspolažemo nikakvim pisanim dokumentom o tomu', rekao je u četvrtak iranski veleposlanik za novinsku agenciju Agencia Brasil te je dodao kako se 'sudski proces odnosi na Irance' te da 'se ne tiče drugih zemalja'.