SVI SU ANGAŽIRANI

Velike sile mire Izraelce i Palestince

12.08.2010 u 22:02

Bionic
Reading

Velike svjetske sile angažirale su se na stvaranju temelja za realizaciju izravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca, izvijestila je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton ministre vanjskih poslova EU-a

U pismu poslanom ministrima stoji kako će priopćenje o tomu biti objavljeno početkom idućeg tjedna, pristanu li obje strane na izravne pregovore te bi u tom slučaju pregovori mogli početi tijekom kolovoza. EU surađuje sa SAD-om, Rusijom i UN-om u sklopu Četvorke, promičući bliskoistočni mirovni sporazum.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u ponedjeljak je izjavio kako bi mogao pristupiti izravnim pregovorima, budi li se oni temeljili na izjavi Četvorke od 19. ožujka.

Izraelski listovi izvijestili su da je premijer Benjamin Netanyahu u srijedu kazao američkom izaslaniku Georgeu Mitchellu kako želi da pregovori počnu odmah, bez bilo kakvih 'preduvjeta'. U pismu Catherine Ashton stoji kako je 'Abas vrlo blizu' prihvaćanja izravnih pregovora. 'Načelno, predsjednik Abas bi mogao dati definitivan odgovor do nedjelje ili početkom idućeg tjedna', stoji u pismu.