Svijet RAZGOVORI S DISIDENTIMA

Britanska i irska vlada tajno pregovaraju s IRA-om

Britanska i irska vlada sudjeluju u 'tajnim pregovorima' s disidentskim republikanskim skupinama u Sjevernoj Irskoj zbog nedavnog jačanja nasilja u toj pokrajini, rekao je jedan dužnosnik u četvrtak

Martin McGuinness, visoki predstavnik Sinn Feina i supredsjedatelj regionalne vlade u Belfastu, rekao je da pregovori s disidentskim skupinama koje se protive mirovnom procesu traju zadnjih nekoliko tjedana.

'Shvaćam da će vlade reći kako to nije istina, da se to ne događa... Ali ja znam da neke od tih disidentskih skupina u zadnje vrijeme pregovaraju s irskom i s britanskom vladom', rekao je McGuinness za BBC u Belfastu.

Sinn Fein već je potvrdio da njegov predsjednik Gerry Adams traži razgovore s disidentskim skupinama kako bi prestalo podmetanje požara i bombaški napadi na policiju, vojsku i protestantske mete u Sjevernoj Irskoj.

Britanska je vlada odmah opovrgnula te tvrdnje i ponovila da 'neće razgovarati s ljudima koji ne žele mirno postizati ciljeve'.

I irska vlada u Dublinu objavila je da njezini predstavnici ne sudjeluju u takvim razgovorima. 'Ne pregovaramo s republikanskim disidentima', rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Dublinu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još