MIROVNI PROCES

Mubarak primio Abasa i Abdulaha

12.08.2010 u 18:21

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak u četvrtak je u odvojeni posjet primio predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha II., u okviru pokušaja da se obnove izravni pregovori Izraelaca i Palestinaca

Nitko od njih nije dao izjavu za medije nakon susreta. Abas i Abdulah II. sastali su se pak u kairskoj zračnoj luci prije odlaska iz Egipta, izvijestila je službena egipatska agencija Mena.

Posjet se događa dva dana pošto su se u okupiranom Ramallahu, na Zapadnoj obali, još jednom sastali Abas i američki izaslanik George Mitchell koji želi pridobiti Palestince za nastavak izravnih pregovora.

Jedan palestinski čelnik je izvijestio o napretku postignutom na tim susretima, istaknuvši ipak da Palestinci ostaju pri svojim zahtjevima, a to su prekid židovske kolonizacije na Zapadnoj obali, napose u istočnom Jeruzalemu, i jamstva o granicama buduće palestinske države.

Palestinci i Izraelci neizravno pregovaraju od svibnja, uz posredovanje Georgea Mitchella. Izravni pregovori prekinuti su nakon izraelske vojne ofenzive na islamistički pokret Hamas u Gazi koncem 2008.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da je spreman na izravne pregovore, bez ikakvih uvjeta.