NJEMAČKI 'PROLETERI' VS. DEUTSCHE BANK

Nema rušenja kapitalizma bez računa u banci

12.08.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Oni su 'stranka pravog socijalizma'. Oni se zalažu za 'revolucionarno rušenje diktature monopolističkog kapitalizma' i za 'uspostavljanje besklasnog komunističkog društva'. Oni su Marksističko-lenjinistička partija Njemačke iliti MLPD

Osnovani su 1982. godine, a većinu njihovog minijaturnog članstva čine, kako tvrde, obični radnici i službenici. Osuđuju birokratizaciju koja je uništila socijalizam u SSSR-u i DDR-u, a kao jedini pravi put u komunističku budućnost vide

'proleterski način razmišljanja koji je osnova borbe za socijalizam'.

Pozivaju na 'revolucionarni način djelovanja prema ukidanju iskorištavanja i tlačenja radničke klase'. I jako im treba račun kod Deutsche Bank, najveće banke u Njemačkoj, inače simbola neoliberalnog kapitalizma!

Ovih dana je MLPD ipak dospio u mainstream medije (koje inače nazivaju buržujskim), i to zahvaljujući ekstatičnom priopćenju za javnost u kojem stoji da su izvojevali veliku pobjedu u borbi protiv klasnog neprijatelja.

'Deutsche Bank je počela mahati bijelom zastavom i sada nam mora platiti', objavio je Centralni komitet MLPD-a, pozivajući se na sudski spor koji su imali s tom poznatom bankom. Naime, Deutsche Bank je pokušala zatvoriti šest računa MLPD-a, pa i onaj na kojem stranka prima donacije građana, vjerojatno jer nisu pretjerano oduševljeni stranačkim programom koji poziva na rušenje kapitalizma. MLPD je zato promptno tužio banku koja je nekoliko dana prije početka glavne rasprave ipak odustala od svoje namjere te je još dosuđeno da mora platiti sudske troškove ovog mrtvorođenog procesa.

Da bi nastavio svoj udarnički rad na rušenju kapitalizma, MLPD-u su po zakonu potrebni računi, jer u Njemačkoj nisu dozvoljene političke donacije u gotovini iznad tisuću eura. Zato bi zatvaranje računa zapravo značilo kraj ove minorne stranke koja optužuje banke za 'organizirani bojkot', s obzirom da joj u drugim financijskim institucijama ne daju da uopće otvori račun. Tako je Commerzbank prošle godine pokušala zatvoriti privatni račun Stefana Engela, predsjednika Marksističkih lenjinista, pa je također pod prijetnjom tužbe odustala od svoje namjere.

Njemački mediji ističu da za bilo koju banku, čisto financijski gledajući, nije uopće loše imati MLPD za klijenta, s obzirom da se novčana sredstva te stranke procjenjuju na petnaest milijuna eura. A na račun za donacije koji je Deutsche Bank htjela zatvoriti samo je u proteklim tjednima došlo novih sedamdeset tisuća eura, nakon što je MLPD objavio namjere 'predsjednika banke JosefaAckermana i njegovih sluga'.

Također, MLPD se može pohvaliti najvećom pojedinačnom donacijom u njemačkoj politici, jer je od jednog simpatizera dobio čak dva i pol milijuna eura za borbu protiv kapitalizma! Tako se marginalna Marksističko-lenjinistička stranka Njemačke izborila da zadrži svoje račune u najvećoj kapitalističkoj instituciji države, a sve s dugoročnim ciljem njenog rušenja. Pouka koju svi nadobudni revolucionari mogu izvući iz ovog slučaja, dakle, glasi - nema rušenja kapitalističkog poretka bez računa u banci.

Najbolji MLPD-ovi plakati