PRESUDA TEŠKA MILIJUNE

BiH mora vratiti stanove bivšim časnicima JNA

12.08.2010 u 12:02

Bionic
Reading

Federacija Bosne i Hercegovine morat će isplatiti odštetu ili vratiti stanove pripadnicima bivše JNA koji su ih otkupili od bivše države do početka rata u BiH, a vlasničko pravo im je nakon toga osporeno, prenose u četvrtak mediji u toj zemlji sugerirajući kako cijeli proces može dovesti čak i do kolapsa federalnog proračuna.

Europski sud za ljudska prava prije tri mjeseca donio je presudu kojom je Federaciju BiH obvezao da Branimiru Đokiću, umirovljenom generalu bivše JNA, mora isplatiti odštetu od 65 tisuća eura jer mu je uskraćeno pravo raspolaganja nad stanom u Sarajevu što ga je po tadašnjim zakonima otkupio od Vojno-stambenog fonda 1992. godine.

Privremenim propisima koji su bili doneseni u ratu te zakonima u neposrednom poratnom razdoblju vlasti u BiH stvorile su potpuni kaos u vlasničkim pravima nad stanovima. Problem je riješen nalogom međunarodne zajednice po kojemu su kao jedino nedvojbena priznata vlasnička prava i ugovori sklopljeni prije početka rata.

Svi drugi ugovori o korištenju i kupnji morali su proći posebne postupke provjere, a u slučajevima prijepora prednost su imali vlasnici ugovora sklopljenih prije rata.

"Postupak u slučaju Đokić vodio se dvije godine i mi smo slučaj zastupali na temelju činjenica dostavljenih iz Vlade FBiH. Iznijeli smo prigovor da je Đokićev ugovor o kupoprodaji stana fiktivan, no Europski sud za ljudska prava je cijenio činjenicu kako je taj ugovor priznat još 2001. na Domu za ljudska prava BiH", objasnila je tijek sudskog postupka Monika Mijić, zastupnica BiH pred Europskim sudom za ljudska prava.

"Dnevni avaz" tvrdi u četvrtak kako u Federaciji BiH ima čak 12.662 stana koji bi po toj osnovi mogli postati predmetom sudskih i upravnih sporova.

S obzirom da su gotovo svi takvi stanovi u proteklom razdoblju dodijeljeni pa prodani pripadnicima Armije BiH ili političarima i državnim namještenicima, Federacija BiH mogla bi doći u poziciju da mora isplatiti ček četiri milijarde eura odštete ranijim vlasnicima, tvrdi "Avaz".

Predstavnici udruge koja okuplja umirovljene časnike bivše JNA, a sjedište joj je u Banja Luci, tvrde da su te brojke ipak znatno manje.

Predsjednik udruge vojnih umirovljenika bivše JNA Jovan Vukobrad izjavio je "Nezavisnim novinama" kako je u pitanju 300 stanova za koje je podnesen zahtjev za povratak, odnosno sudska tužba.

U slučaju da ti stanovi ne mogu biti vraćeni predratnim vlasnicima, Federacija BiH trebala bi im na ime odštete isplatiti ukupno oko stotinu milijuna eura, ocijenio je Vukobrad.